Zvizdić: Dačićeva izjava šovinističko – militaristička

SARAJEVO – Odlazeći Predsedavajući Veća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocenio je današnju izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića u Laktašima da BiH nije, niti će biti muslimanska, kao „šovinističko-militarističku“.
U opširnom reagovanju na Dačićevu izjavu na Saboru SNSD Zvizdić je rekao da je to „zlonamerna poruka mržnje“, prenela je Fena.
Odlazeći Predsedavajući Veća ministara BIH, inače države tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata, tvrdi da je Dačić tom izjavom umesto, kako navodi, očekivanih dobrosusedskih poruka, poslao poruku u čijoj je osnovi, kako kaže, „zlokobna namera“ da se u negativan kontekst stave Bošnjaci.
Njih, prema tumačenju Zvizdića, Dačić „paušalno, lažno i neargumentivano optužuje da žele „muslimansku BiH““.
U oštrom tonu Zvizdić je izjavu srpskog ministra ocenio kao nastavak nacionalističke politike Slobodana Miloševića.
„Agresija na nezavisnu i međunarodno priznatu BiH, kao i aktuelno negiranje BiH i lažno optuživanje Bošnjaka, od strane njegovih sledbenika su vrhunac takve politike“, tvrdi Zvizdić, saopštilo je Veće ministara BIH.
Zvizdić, koji je Predsedavajući Veća ministara u tehničkom mandatu osam meseci od izbora, u Dačićevoj izjavi vidi „skrivene namere“ i tvrdi da uprkos njima i „subverzivnim aktivnosti“, kako između ostalog kaže, „RS nikada neće biti eksluzivno srpski, i taj isti entitet nikada neće postati „zapadna Srbija“, kako to očito neki žele i javno izjavljuju“.
Citirajući Ivu Andrića Zvizdić na kraju Dačićevu današnju izjavu ocenjuje i kao „zluradu“ i „huškačku“, zbog čega je, kako kaže, potreban oprez i jedinstvo svih „probosanskohercegovačkih snaga“.
Dačić je ranije danas u Laktašima rekao da treba težiti životu u miru i saradnji sa svim ostalim narodima, ali da srpski narod treba da štiti svoje interese.
Dačić je na Saboru SNSD-a istakao da BiH nije, niti će biti muslimanska, i da zajednički interes svih treba da bude ravnopravnost sva tri naroda i dva entiteta, prenele su „Nezavisne“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar