Zvizdić: Vučićeva poseta Sarajevu doprineće jačanju saradnje dve zemlje

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je danas da očekuje da poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu doprinese jačanju ekonomske saradnje, uklanjanju nevidljivih carinskih barijera, kao i unapredjenju protoka roba, ljudi i kapitala izmedju dve zemlje.

„Vučić trasira put Srbije ka EU, a to je važan podatak. To je zajednički sadržalac zemalja Zapadnog Balkana. Ostavlja nam prostor dobre regionalne saradnje i to je važan domet delovanja svih vlada na prostoru Zapadnog Balkana – članstvo u EU i NATO“, rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je ocenio da je Vučić, u vreme kada je bio premijer Srbije, uspeo da unapredi odnose u regionu i usmeri Srbiju ka članstvu u EU, što, kako je istakao, otvara mogućnost za dobru regionalnu saradnju.

Predsedavajući Saveta ministara BiH smatra da „ukoliko se ostane na tom kursu“, koji znači okrenutost ka zapadnim civilizacijskim integracijama, može se realizovati mnogo dobrih stvari, poput zajedničkih regionalnih projekata, pre svega u oblasti ekonomije.

Predsednik Srbije će 7. i 8. septembra boraviti u dvodnevnoj zvaničnoj poseti BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da će članovi Saveta ministara sa Vučićem razgovarati o transportnoj i drugoj infrastrukturi, ekonomskim pitanjima i trgovini.

„Zagovornik sam razvoja transportne i svake druge infrastrukture, jer je to prepreka dinamičnijem razvoju ekonomskih odnosa i trgovine. Očekujem da će medjusobna razmjena u narednoj godini dostići dve milijarde konvertibilnih maraka (oko milijardu evra)”, rekao je Šarović na konferenciji za novinare.

On smatra da bi Vučićeva poseta BiH trebalo da bude prekretnica za novi put u odnosima BiH i Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar