Bah: Nulta tolerancija za dopingovane

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je danas da ta organizacija neće imati ni malo razumevanja za bilo kog sportistu koji bude pozitivan u najnovijem doping skandalu koji potresa atletiku.

Bah je rekao da će Svetska antidoping agencija (WADA) istražiti sve navode, uključujući i one da je trećina dugoprugaša-osvajača medalja na svetskim prvenstvima i olimpijskim igrama od 2001. do 2012. imalo sumnjive testove krvi.

„Ako bude bilo kakvih slučajeva koji imaju veze sa Olimpijskim igrama, MOK će reagovati uz nultu toleranciju, što je naša uobičajena politika“, rekao je Bah u Kuala Lumpuru.

Nemačka televizija ARD i britanski dnevnik Sandej tajms objavili su da su došli u posed više od 12.000 rezultata testova krvi, među kojima su i rezultati 5.000 sportista. Ti dokumenti došli su iz baze podataka Međunarodne atletske federacije (IAAF).

U izveštaju ARD navodi se da su 146 medalja, među kojima i 55 zlatnih, na Olimpijskim igrama i svetskim prvenstvima osvojili sportisti koji imaju sumnjive testove. Te medalje osvojene su u disciplinama od trke na 800 metara do maratona.

Sandej tajms naveo je da su 10 medalja na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. osvojili sportisti sa sumnjivim rezultatima, a da su u pojedinim finalima svi osvajači medalja imali teško objašnjive testove.

MOK je ranije retroaktivno oduzimao medalje sportistima koji su kršili pravila o dopingu u vreme dok su nastupali na Igrama. MOK čuva uzorke sa Igara 10 godina za moguće novo testiranje.

„Imamo potpuno poverenje u istragu WADA. Ako bude potrebno, radićemo sve što treba da bismo zaštitili naše čiste sportiste“, rekao je Bah.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar