Agar – robot iz Niša koji ore, prska, bere… (FOTO/VIDEO)

Firma „Coming“ iz Niša, na dobrom je putu da, nakon što je napravila robota za čuvanje ovaca, izrađuju i robote Agar koji će moći da obavljaju skoro sve poslove u poljoprivredi, počev od oranja, preko sadnje, prskanja, navodnjavanja, sve do branja.

Nikola Velčev iz „Cominga“ rekao je da su sa izradom robota krenuli u februaru ove godine, a usavršavanje i razvoj će nastaviti do februara 2024. godine.

„Radimo na razvoju univerzalne robotske platforme čija je namena obavljanje raznoraznih poljoprivrednih delatnosti. Za sada razvijamo samu platformu, a kasnije ćemo da razvijemo nastavke, odnosno, razvijaćemo softver za rad robotske ruke kako bi mogli da obavljamo poljoprivredne delatnosti“, rekao je Velčev.

Velčev je rekao da će se Agar razlikovati od ostalih robota na našem tržištu po tome što će biti univerzalan i moći će da obavlja različite poslove. Osim toga, moći će da se prilagođava različitim terenima tako da platforma uvek stoji u horizontalnom položaju, a zahvaljujući tome što će imati tri baterije moći će da radi bez prekida 24 sata dnevno.

„Predsnost robota u odnosu na druge poljoprivredne mašine je što mogu samostalno da obavljaju delatnost. Upotrebom GPS-a i autonomnog kretanja, vi možete njega da dovedete do njive, pustite ga, on radi ceo dan i tako nastavlja dok ne završi sve“, objašnjava Velčev.

Prema rečima Velčeva, planirano je da se Agar nađe na tržištu septembra 2023. godine, a od januara naredne godine će biti u pretprodaji, sa cenom koja je niža od one po kojoj se roboti sada prodaju kod nas.

„Mi se nadamo da ćemo za godinu, dve, kada budemo ušli u serijsku proizvodnju cenu dodatno da oborimo i da je dovoljno spustimo da može da je priušte i manja poljoprivredna gazdinstva. Nadamo se da se nađemo na spisku subvencionisane opreme, tako da će država pokrivati deo troškova“, istakao je Velčev.

Na razvoju robota radi oko 30 stručnjaka firme „Coming“ i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, a projekat finansira Fond za inovacionu delatnost.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar