AKPA zatražila od Ustavnog suda da se zaustavi izbor 52 zamenika tužioca

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) saopštio je danas da je od Ustavnog suda zatraženo donošenje privremene mere kojom bi se zaustavio postupak izbora 52 zamenika javnih tužilaca, koje je Državno veće tužilaca (DVT) predložilo parlamentu.

Kako su naveli, u pitanju su tužioci koji su se našli na spisku DVT-a, koji je „procureo u javnost“ pre zvanične sednice ovog tela na kojoj je odluka zvanično doneta.

Predlog za donošenje privremene mere, kao i ustavnu žalbu, podneo je član AKPA, učesnik konkursa, zbog povrede prava na pravičan postupak i prava na javnu funkciju pod jednakim uslovima.

„Pored toga što je postupak fingiran i unapred su se znali izabrani kandidati, ustavom zajemčena prava su povredjena i zato što je razgovor sa kandidatom obavila komisija DVT, a ne DVT, kako je propisano zakonom, kao i zato što je DVT oslobodio polaganja testa sve kandidate koji su ocenjeni po prethodnom pravilniku protiv kog je i sam Ustavni sud pokrenuo postupak utvrdjivanja nezakonitosti“, navodi se u saopštenju.

Dodali su i da odluka o predlogu 52 kandidata ne sadrži ustavnopravno prihvatljivo obrazloženje jer se navodi da je doneta „na osnovu podataka u koje je DVT imao uvid“, pri čemu se ne znaju koji su to podaci, odnosno obrazloženje ne sadrži kriterijume DVT kojima se rukovodio u zboru kandidata.

AKPA je podsetila da ni nakon mesec dana od sporne sednice 14. decembra, DVT nije objavio zapisnik sa sednice, niti objasnio zašto je sa nje isključena javnost, zbog čega je u toku žalbeni postupak pred Poverenikom za informacije od javnog značaja.

Ustavni sud je u decembru usvojio incijativu AKPA, na osnovu koje je doneta privremena mera kojom je onemogućen dalji izbor sudija.

Ustavni sud je prethodno je pokrenuo postupak za utvrdjivanje nezakonitosti pravilnika o izboru na prvu sudijsku funkciju koji je doneo Visoki savet sudstva (VSS).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar