Alarmantno: Stavovi žena o nasilju u porodici

Oko 85 odsto žena u Srbiji smatra da je nasilje nad ženama uobičajena pojava i da je učestalo, a za skoro trećinu (29 odsto) nasilje u porodici je privatna stvar koju treba rešavati u okviru porodice, pokazalo je istraživanje OEBS-a o dobrobiti i bezbednosti žena u jugoistočnoj i istočnoj Evropi koje je danas predstavljeno u Beogradu.

Takođe, anketa pokazuje da četvrtina žena u Srbiji nije adekvatno informisana i da ne zna šta treba da radi u slučaju da doživi nasilje, dok je posle fizičkog ili seksulanog nasilja samo tri odsto žrtava kontaktiralo Sigurnu kuću, a jedan odsto neku od organizacija za podršku žrtvama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

anketaistraživanjenasilje nad ženama
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Bogoljub

    Pricao mi je jedan covek kako mu je otac redovno maltretirao majku, podvlacim, nikada udario. Kaze da ga je mrzeo zbog toga kao dete,momcic i momak, cak mu je to i vise puta rekao. Posle kad je odrastao i kad je od nekoliko komsija u selu saznao potvrdjenu istinu o majcinom ponasanju,bilo je kasno. Nije mogao da se izvine ocu jer on dugo nije bio medju zivima. Eto,sad zivi s tim, nepravdu prema ocu nosi u sebi. Da je tada znao,kaze, da istina nije ono sto je on dozivljavao, ponasao bi se drugacije.Svi govore o nekom nasilju nad nekim a malo ko hoce da kaze, da svaka akcija podrazumeva reakciju.

  • Mirjana

    Izmedju mamica sponzorusa kojima je jedini cilj bio da se dobro udaju i neverovatno mnogo zena koje u ovom, ovakvom, gotovo vekovima nepromenjenom mentalnom sklopu drustva, trpe nasilje, velika je razlika. Znam o cemu pricam, gledala sam citav zivot majku koja je zivela i umrla u nasilju. Nije imala kuda. Nije imala zavrsenu ni osnovnu skolu, ni posao, a kada se vracala roditeljima, morala je da ostavlja nas, decu. Onda se, opet, uz cuveno obecanje, nikad vise i pritisak sopstvenih roditelja i brata, naslednika roditeljske imovine, opet vracala. Posle, kada sam se zaposlila, vidjala sam obrazovane zene sa modricama od kuhinjskih elemenata, I nista. Sve je bilo normalno, pricale se anegdote. Druge su bile varane, zatvarale oci na to i opet anegdote. Nikome nije padalo na pamet da to nije normalno. Narocito zenama. Znam jedino da mogu da pomognem svojoj kcerki tako sto cu joj dati obrazovanje i nezavisnost umesto silikona, Ako jednog dana pogresno odabere i uda se za coveka koji misli da je normalno da je samara i da je tretira kao sluskinju, zasto da trpi. Dokle to treba da bude normalno.

  • bambi

    A da li ste mozda pravili anketu kojom bi ste utvrdili da sudovi u 99% slucajeva decu dodeljuju majkama, da majke koristi ovu sudsku patologiju pa brze bolje rasturaju brakove kad zatrudne da bi dosli do alimentacionih para za sebe posto su ocevi ti koji izdrzavaju decu citavog zivota cak i takve bivse supruge, da su nam deca zrtve nasilja koje sprovode majke nad njima jer im oduzimaju oceve a dodeljuju intimne prijatelje kojih promene jedno 20. Nema veceg bola koji se moze naneti detetu nego kada mu uzmete roditelja. Mi smo bolesno i poremeceno drusto. Primera radi u susednoj Hrvatskoj u 60% slucajava se deca dodeljuju majkama a do juce smo bili isti pravni sistem. Bitno da drzava stiti LGBP ili vec kako se nazivaju, bitno da stiti mamice sponzoruse, bitno da stiti drzava kerove, a nase bebe, nasa deca su zrtva nasilja od strane majki. Sram da vas bude sve redom.

    • Mileva

      Ima ovde mnooogo istine.