Albanci svakodnevno još od 1999. traže srpski pasoš

Albanci svakodnevno dolaze u opštinu Gračanica sa zahtevom za izdavanje uverenja o državljanstvu Republike Srbije, zbog dobijanja srpske lične karte i pasoša.

To za „Večernje novosti“ tvrdi Ljubinko Karadžić, predsednik Privremenog organa Grada Prištine, sa sedištem u Gračanici.

On je, potvrđujući pisanje prištinskih medija, istakao da po srpska dokumenta dolaze Albanci različite starosne dobi i obrazovnog profila, a što se tiče Gračanice, dolaze uglavnom stanovnici sa područja Prištine.

Osim onih koji već imaju srpska dokumenta i dolaze da ih produže, ima i dosta mladih Albanaca koji prvi put dolaze sa tim zahtevom, kaže Karadžić.

„Novosti“ navode da predstavnici Srba sa Kosova i Metohije objašnjavaju da Albanci sa prebivalištem na KiM mogu da dobiju pasoše Koordinacione uprave, ali su im za putovanje u mnoge zemlje, ipak, neophodne vize.

Međutim, sa ovim pasošima Albanci mogu da putuju u zemlje koje ne priznaju kosovska dokumenta, poput Grčke i Španije, dodaje list.

Albanski politički analitičari i poznavaoci kosovskih prilika dodaju da Albanci podnose zahteve za srpska dokumenta još od 1999. godine, ali i da najveći broj njih koji rade u zapadnim zemljama ima pasoše države Srbije, dodaju „Novosti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Albancisrpski pasoš
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Miki

    Oni to rade isključivo zbog koristi bez ikakvog pozitivnog odnosa prema Srbiji a sutra će ponovo svi u OVK. Dok se pismeno ne izjasne da je Kosovo Srbija, NI JEDNOM NE BIH DAO PASOŠ!

    • Pera

      Apsolutno tačno ! Sa pasošem Srbije, postaju građani Srbije, i mogu da kupuju zemlju i ostale nekretnine. Kad se nakote, onda će iz svojih sredina terati starosedeoce (Srbe), pa će onda tražiti nezavisnost od Srbije. Što se tiče „izjašnjavanja“ pre dobijanja pasoša, ne bih im verovao… u stanju su i da se prekrste ako im to treba tog momenta.

  • Anonimni

    METOHIJA JE 100 % SRPSKA TERITORIJA, ZA KOSOVO KAO I SVE UNUTRAŠNJE „TITOVE GRANICE“ KRIV ISKLJUČIVO TITO I „NJEGOVI“.ZAKLJUČAK JE JASAN KOSOVO I METOHIJA SU ISKLJUČIVO U SASTAVU REPUBLIKE SRBIJE, KAO ŠTO SU I „KRAJINE“