Aleksandar Djordjević nagradjen za priču o kopu Tamnava

Nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo uručena je danas u Beogradu Aleksandru Djordjeviću za priču „Iskopavanje kopa i budžeta“, koja je objavljena na sajtu Balkanske istraživačke regionalne mreže (BIRN).
Djordjević je na ceremoniji uručenja nagrade u EU info centru kazao da za njega to priznanje predstavlja satisfakciju, „ali i opomenu da i dalje mora da radi na način na koji je radio“.

Druga i treća nagrada dodeljene su Darku Šperu za seriju priča o sudjenju organizaciji Nacionalni stroj, koju je objavio Vojvodjanski istraživački-analitički centar (VOICE) i grupi novinara BIRN-a Ivanu Angeloskom, Petritu Čolakuu, Krešniku Gaši i Jeleni Ćosić, za tekst „Veselinoviću i partnerima milioni bez tendera“.

Nagrada je uručena i najboljim mladim novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom – Snežani Djurić i Novaku Grujiću, koji su na portalu Pištaljaka objavili nekoliko tekstova o 11 javnih funkcionera koji nisu prijavili imovinu.

Šef informativnog odeljenja delegacije Evropske unije u Beogradu Ramunas Janušauskas pročitao je pismo savetnika u Generalnom direktoratu za proširenje EU Andrisa Kesterisa u kome se navodi da „bez kritičkih i nezavisnih medija ne postoje šanse za dobro upravljanje zemljom, niti za pravilno formulisanje demokratije“.

„Politika i privreda moraju biti odgovorni, a isto tako gradjani zaslužuju da budu informisani“, navodi se u pismu.

Nagrada za prvo mesto je 5.000 evra, za drugo 4.000, a za treće mesto i najboljeg mladog novinara 3.000 evra.

O nagradama je odlučivao žiri koju su činili profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski, urednica portala Insajder Brankica Stanković, novinarka Ljubica Gojgić, članica Vladinog Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović i predavač na novosadskom Filozofskom fakultetu Vladimir Barović.

Na konkurs se prijavilo 37 grupa novinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar