Amfilohije i Dačić u Hramu Svetog Save: Isporuka prvih delova mozaika pokazuje zajedništvo

Isporuka prvih delova mozaika za kupolu Hrama Svetog Save u Beogradu potvrda je „srpsko-ruskog prijateljstva i zajedništva“, ocenili su danas na svečanosti na Vračaru mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Mitropolit je zahvalio svima koji prilažu za Hram Svetog Save i rekao da će 2019. godine, kada će biti obeleženo 800 godina autokefalnosti SPC, hram biti ukrašen i osveštan.

„Dužni smo da se danas setimo svih onih koji su ugradili sebe u hram i onih koji će još dalje sebe ugradjivati u hram“, rekao je mitropolit SPC okupljenima u hramu, ocenivši da je „ovo potvrda „sveslovenskog zajedništva“.

On je kazao da će „prvi lik koji je stigao – lik Hristovog vaznesenja“ biti ugradjen na centralno mesto u Hramu Svetog Save.

Amfilohije je citirao ruskog književnika Fjodora Dostojevskog, rekavši da će „lepota spasiti svet“ i dodao da „evo stiže da nas spašava“ uz želju da hram „zablista lepotom“.

Dačić koji je koopredsedavajući srpsko-ruskog Odbora za organizaciju unutrašnjeg oslikavanja Hrama Svetog Save, zahvalio je predstavnicima ruske države i crkve i rekao da mu je čast da prisustvuje „početku realizacije posla kojim se dugo bavimo“.

„Ovim ćemo pokazati zajedništvo. Važno je da negujemo večno bratstvo i prijateljstvo u nemirnim vremenima kada su nam prijatelji preko potrebni“, rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je rekao da se Vlada Srbije obavezala da finansira preostali deo za dovršetak hrama, koji će narednih godina biti, kako je naveo, „ponos našeg naroda“.

„U ovaj hram će na neki način biti ugradjeno večno prijateljstvo Srbije i Rusije“, rekao je Dačić novinarima posle svečanosti u hramu.

Prvoj isporuci mozaika na kojoj je predstavljena figura Isusa Hrista, uz pesmu hora i zvuk crkvenih zvona, a svečanosti su osim Amfilohija, Dačića, prisustvovali generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, koji je član Komisije za prijem mozaika, i brojni crkveni i državni zvaničnici Srbije i Rusije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar