Amfilohije: Nije bilo reči o dolasku pape u Srbiju

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije potvrdio je danas u Beogradu da su predstavnici SPC boravili u Vatikanu, ali je negirao da je tom prilikom bilo razgovora o dolasku poglavara Katoličke crkve pape Franje u Srbiju.

Mitropolit Amfilohije rekao je novinarima da je papi uručen odgovor patrijarha srpskog Irineja na njegovo pismo od prošle godine, a u vezi kanonizacije hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca.

„U odgovoru našeg patrijarha je predviđena komisija za razgovor sa naše strane i sada očekujem od Vatikana da oni u svom odgovoru odrede komisiju. Najverovatnije će, pored članova biskupske konferencije katoličke crkve u Hrvatskoj, u dijalogu neposredno učestvovati i predstavnici Svete stolice“, rekao je mitropolit.

Upitan da li je vreme za papinu posetu Srbiji, mitropolit je rekao da o tome konkretno nije bilo razgovora.

„To je pitanje budućnosti i na neki način vezano je i za ličnost Alojzija Stepinca“, rekao je mitropolit podsetivši da je reč o najtragičnijem periodu u odnosima dveju crrkava.

On je dodao da se ceo taj period prelama preko ličnosti Stepinca.

U delegaciji SPC je, po rečima mitrpolita, u Vatikanu bio i vladika bački Irinej i dr Darko Tanasković, bivši ambasador Begrada u Vatikanu i aktuelni ambasador Srbije pri Unesku.

Papi Franji su, kaže, uručili poklone – ikone Majke Božje i svetog Jovana Vladimira.

„Ikonu svetog Jovana Vladimira papi smo uručili povodom 1000. godišnjice obeležavanja njegove mučeničke smrti, on je stradao u vreme jedinstvene crkve Istoka I Zapada“rekao je mitropolit novinarima na predstavljanju knjige „Sveti Nemanjići“ u izdanju Svetigora presa.

On je dodao da je to bila prilika da papu obavese i o obeležavanju te godišnjice i o svemu onome što će SPC u međuvremenu preduzeti do septembra iduće godine, odnosno osvećenja hrama svetog Jovana Vladimira u Baru.

Amfilohije je istakao da vekovni dijalog pravoslavne i katoličke crkve zapravo nikada nije prestajao, od 11. veka.

„Naše je da i dalje delujemo u to pravcu. Pravoslavna crkva je uvek bila za dijalog, ljjubav i istinu“, naveo je on.

Mitropolit je napomenuo i da će u komisiji za dijalog sa katoličkom crkvom o Stepincu, pored savetnika tog tela biti on, apiskop bački Irinej, mitropolit zagrebački Porfirije, episkop slavonski, kao i ambasador Tanasković.

SPC očekuje da ta se ta tela što pre definišu kako bi mogla da počnu a rade svoj posao, zaključio je mitropolit.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

amfilohijePapa Franja
Komentari (0)
Dodaj komentar