Bajden – SAD će nastaviti da budu uz narod Kosova

Potpredsednik Sjedinjenih američkih država (SAD) Džozef Bajden izjavio je danas u Prištini da će SAD .ostati uz narod i institucije Kosova, kako bi postalo multietnička, demokratska i pravna država.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, zahvalio vlastima u Prištini što su ulicu kod američke vojne baze Bondstil nazvali imenom njegovog pokojnog sina Boa.

„Ovde sam da vas osiguram da će SAD biti pored Kosova, da bude demokratska država. Ako vi postignete uspeh, onda će i region imati uspeha. Ovaj region nikada nije bio u potpunosti integrisanu Evropu i naša je vizija evropska integracija“, kazao je Bajden.

On je pozvao kosovske političke lidere da ratifikuju sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i omoguće stvaranje Zajednice spskih opština (ZSO) na Kosovu.

„Želim da potpišete sporazum sa Crnom Gorom, jer je pravičan i uticaće na region. To se odnos i na ZSO. Trebali ste da unapredite neke reforme, jer teške odluke donose plodove. Bolovi rata su još uvek sveži, ali Kosovo treba da se kreće napred u zajedničkoj budućnosti“, rekao je Bajden.

On je ukazao da je Kosovu neophodno da saradjuje sa susedima.

„Predsednik i premijer su se pozitivno izjasnili o nastavku pregovora u kojima posreduje EU. To će biti teško, ali je neophodno. I sa (premijerom Srbije Aleksandrom) Vučićem sam dugo razgovarao o ovom pitanju. Imate odgovornosti da se pridržavate obećanja koje ste dali u Briselu. To je suštinski važno za unapredjenje Kosova u Evropi“, kazao je Bajden.

SAD će nastaviti da pomažu Kosovo, rekao je Bajden ističući da je do sada Kosovu data pomoć u iznosu od dve milijardi dolara.

„Mi želimo da imamo jako Kosovo, kao punopravnu članicu evropske zajednice“, rekao je on.Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da će Kosovo ostati izolovano bez usvajanja demarkacije i bez formiranja ZSO.

Tači je rekao, da je pre 20 godinam kada se „Kosovo susrelo sa uništavanjem od strane države Srbije“, tadašnji senator Džozef Bajden „postao naš glas“ i dodao da je njegova posta velika čast za Kosovo.

„Kosovo je sada ojačalo kao nezavisna i suverena država, osnažila je mir i regionalnu saradnju. Mi smo zabeležili značajne korake u procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije“, rekao je Tači.

On je rekao da je dijalogu izmedju Beograda i Prištine neophodno dati novu dinamiku „da bismo što brže postigli pomirenje medju našim narodima. Siguran sam da je pomirenje moguće i da će se dogoditi“, rekao je Tači.

Kosovski predsednik je dao garancije gostu iz SAD da će se demarkacija granične linije sa Crnom Gorom i ZSO ostvariti.

„Garantujem da da se pitanje demarkacije vrlo brzo okončati, Sporazum o demarkaciji je pravičan sporazum. Odluka Skupštine Kosova će ojačati našu državnost, obezbedjujući otvaranje sigurnog puta evroatlanskih integracija i slobodnog kretanja bez viza“, rekao je Tači.Kosovski predsednik je poručio da se neće zaboraviti prošlost, ali da se nikako ne sme ostati njen talac.

Premijer Mustafa je ocenio da će poseta američkog potpredsednika doneti dalje jačanje priojateljstva i strateškog partnerstva Kosova i SAD.

„Imao sam posebnu čast da se danas susretnem za američkim potpredsednikom. Imali smo veoma uspešan bilateralni sastanak, Duboko sam ubedjen da će ova poseta imati pozitivan uticaj na dalje prijateljstvo i strateško partnerstvo Kosova i SAD“, napisao je Mustafa na fejsbuku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar