Balkan – igralište Istoka i Zapada

Bivši amabasador SAD u Srbiji, sada predsednik američkog Ist vest instituta, Kameron Manter smatra da bi bilo pogrešno gledati na Balkan kao na igralište na kojem se Istok i Zapad takmiče

Manter je na taj način odgovorio na pitanje da li smatra da ruski uticaj na Zapadnom Balkanu može da ugrozi evroatlantske integracije u regionu i kako vidi region između EU i NATO na jednoj strani i Rusije na drugoj, ističući da bi u tom slučaju najveći gubitnici bili građani.

U razgovoru za Tanjug i portal European Western Balkans, Manter primećuje da Zapadna Evropa, SAD i Rusija imaju mnogo zajedničkih interesa na Balkanu, pre svega to što niko ne želi da vidi da migrantsko pitanje ili ekonomska kriza izmaknu kontroli.

„Zapravo, rekao bih da Balkan može biti mesto gde bi Rusija i Zapad pronašli zajednički jezik. Za to bi trebalo da postoji više poverenja na obe strane, ali videćemo“, kaže Manter uoči Beogradskog bezbednosnog foruma, na kojem će učestvovati.

Takođe kaže da je uvek verovao diplomatskim partnerima iz Rusije kada su govorili da su evropske integracije dobra stvar i nešto što podržavaju.

Upitan da li bi, zbog događaja u EU, proces proširenja na zemlje Zapadnog Balkana trebalo da se uspori ili ubrza, Manter kaže da je oduvek verovao da je članstvo u EU najbolji način za Evropljane da izgrade demokratske institucije, pomognu jedni drugima i prosperiraju.

I pored grčke finansijske krize i Brezgita, koji su, kaže, pokrenuli pitanja da li EU mora da se reformiše i da li je i dalje model koji mnogi žele, veruje da je EU i dalje pozitivna i moćna institucija koja promoviše najbolje elemente evropske civilizacije – toleranciju, solidarnost i različitost.

„Zemlje Zapadnog Balkana će samo imati korist iz stalnih napora da se harmonizuju sa zemljama EU. Svakako, ovo nije vreme da se sa tim uspori“, rekao je Manter.

Upitan mogu li zemlje Zapadnog Balkana da iskoriste svoju geopolitičku situaciju, budući da su „kapija Evrope prema Bliskom Istoku“, i da budu most između Evrope i Bliskog Istoka, Manter kaže da se nada da će test pred kojim se Balkan nalazi – migrantska kriza, radikalni islam, ekonomski izazovi, pokazati da je odlučan da reši probleme, da bude deo rešenja u budućosti i dokaže da je konflikt, reč koja se često vezuje za Balkan, ostao u prošlosti.

Govoreći o krizi na Bliskom Istoku, Manter kaže da su ovo veoma teška i tužna vremena za Siriju i ocenjuje da je problem jedan od najtežih koje je ikada video.

I on veruje da jedino mir u tom regionu može da reši migrantsku krizu, koja je samo deo izazova, ali dodaje da izgleda da je mir, nažalost, nedostižan.

Upitan šta SAD i Rusija mogu da urade po pitanju migrantske krize i situacije na Bliskom Istoku, Manter kaže da se nada da će dve zemlje naći način da doprinesu trajnom miru.

„Ako to budu učinile, videćemo neki boljitak po pitanju migrantske krize“, ističe Manter.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

balkanManter
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Sekula

    Američka fašisto-demokratija.