Batut: U Srbiji od malih boginja obolelo 5.728 osoba

Od oktobra do danas u Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu 549 osoba obolelo je od malih boginja, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

U Institutu „Torlak“ laboratorijski je potvrdjeno 168 slučajeva morbila, objavljeno je na sajtu „Batuta“.

Najviše obolelih mladje je od pet ili je starije od 30 godina, a 90 odsto nije vakcinisano, nepotpuno je vakcinisano ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

U kosovskim opštinama sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom registrovana su 248 slučaja malih boginja od prijave epidemije 23. oktobra.

Od malih boginja u Beogradu obolelo je 107 osoba, u Kraljevu takodje 107 osoba, u Nišu 48 osoba, u Bujanovcu dvoje, u Smederevskoj Palanci takodje dvoje, u Velikoj Plani petoro, u Bojniku 12, a u Tutinu petoro obolelih.

Laboratorijski potvrdjeni slučajevi malih boginja registrovani su i u Subotici (jedan), Preševu (tri), Vranju (dva), Novom Sadu (tri), kruševcu (jedan), Čačku (jedan), Užicu (jedan) i Boru (jedan).

Na teritoriji Srbije intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 12 meseci do 14 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • goran manic

    Sve to da se pošalje na doživotnu robiju. Onda će Veliki Vakcinator da nas pohvali i pomazi a možda da i neki dinar ovim malim vakcinatorima