Beograd se davi u smradu, a sada je otkriven i uzrok

Povodom neprijatnog mirisa koji se poslednjih dana oseća u mnogim delovima prestonice, oglasio se i Zavod za javno zdravlje grada Beograda.

„U vreme trajanja talasa vrućine, posebno kada se oni jave u prvoj dekadi avgusta, građani zovu i pitaju za njihovo poreklo. Ima nekoliko razloga za njihovu pojavu, a izvori su različiti: konkretno, tokom trajanja vrelih talasa u poslednjih više od sedam dana, sa stalnim porastom temperature i dužim periodom bez padavina, došlo je do povlačenja vode Save i Dunava u pojedinim delovima njihovog toka, što je doprinelo da deo obale, a posebno oni delovi gde se ulivaju kanalizacioni tokovi iz kolektora, isparavaju u vazduh okoline. Vetrovi doprinose prenošenju neprijatnih mirisa od isparavanja organskih materija fekalnog i drugog priobalnog nanosa“,  piše u saopštenju Zavoda za javno zdravlje.

Istovremeno, na široj teritoriji grada nalaze se mnogobrojna poljoprivredna dobra (sa ekstenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom), na kojima se primenjuju mere đubrenja zemljišta u cilju obogaćivanja. Uglavnom se radi o prirodnim đubrivima koja, posuta na velikim površinama,takođe isparavaju na izuzetno visokim temperaturama, i to su te neprijatne „mirisne“ materije.

„Važno je obavestiti stanovništvo da neprijatni mirisi, iako ih ima, ne potiču iz prljavih tehnoloških procesa, niti se radi o toksičnim gasovima. Remeti se komfor stanovanja i boravak u spoljnoj sredini. Trajanje je ograničeno, i sa promenom meteoroloških prilika doći će do nestanka ovih neprijatnih mirisa“,  navodi se u saopštenju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beogradneprijatan mirissmrad
Komentari (8)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Neverovatno, i pre su bile vrucine i reke su se povlacile al nije bilo smrada. I pre su seljaci bacali djubrivo pa nije smrdelo. Danas kada na recimo Mirijevu ima mnooogo manje njiva nego pre 10 godina 😀 mnogo vise smrdi, prosto interesantan razlog da ovoliko sada smrdi u Beogradu nego pre 10 i vise godina.

  • Anonimni

    Naši propisi kažu da fekalije ne smeju da se ispuštaju u lukama i lučicama, nego u REKE, ali nije precizirano šta je to REKA. Ipak, treba napomenuti da je fekalno onečišćenje biorazgradivo, patogeni organizmi umiru nakon nekog vremena, ali nije važno da li žive dan ili dan i po. Ako se ČOVEK nađe u RECI ,…, na plaži, netko može da se zarazi“,

  • IGOR

    Beograd je imao u svom daljem opstanku,dva prioriteta.Jedan je hitna gradnja metroa,druga je zastiti Dunav i Savu specijalnim filterima.Sada jos uvek,celokupna kanalizacija beograda,ide bez ikakvih filtera,direktno u te dve reke. Mi smo najvedji zagadjivaci dunava u evropi.Cudim se da nam povodom toga,vec nisu uveli ekonoske sankcije. Sto naravno,ne znaci da u nekom vremenu nece.!Ali,mi ne bi bili to sto jesmo,da umesto ulaganja sredstva za te dve stvari,metro i filtere,nase „Tate“ su izbrale „Beograd na vodi“,kao „najvazniju“ investiciju.Samo smrad od izlivanja kanalizacije,dosi ce i do prozora,njihovih super luksuznih apartmana.!!!

  • Anonimni

    sta izmisljate farme smrde,smrde vam vasa govna iz kanalizacije i dunava gde ih ispustate

  • bambi

    Pise se peticija da se ime Beograd promeni u Fekalgrad!

  • batamrca

    „U Srbiji, koja nije članica EU, ne postoje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, tako da je zagađenost fekalijama u Dunavu kritična do veoma ozbiljna, posebno u većim gradovima kao što su Novi Sad i Beograd“, rekao je Gernot Carfel sa Medicinskog univerziteta u Gracu.

  • Anonimni

    Mnogo seljaka ima,dovukli smrad.Pravih beogradjana malo ima.Nisu bolji ni oni.

  • Anonimni

    neka se uguse