Beograd u užem izboru za „Zelenu prestonicu Evrope“

BEOGRAD – Beograd je dobio status kandidata u okviru takmičenja za „Zelenu prestonicu Evrope 2023“ godine, čime je ušao u uži izbor sa još 15 evropskih gradova, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

On je istakao da je njegova inicijativa bila da se Beograd po drugi put kandiduje za tu prestižnu nagradu.

„Veliki je novac potreban za realizovanje ekoloških projekata, ali uprkos tome, važno je da smo deo ovog procesa takmičenja. Na ovaj način podižemo svest o značaju rešavanja ekoloških problema“, rekao je Radojičić za TV Kurir, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Pojasnio da se u procesu kandidature prati 12 parametara kojim možemo da procenjujemo naš napredak i dodao nijedan od tih parametara nije moguće unaprediti preko noći, te da moramo da imamo jasnu strategiju koju ćemo iz godine u godinu realizovati u kontinuitetu.

Radojičić je rekao da pobednik takmičenja za „Zelenu prestonicu Evrope“ dobija nagradu od 600.000 evra za projekte održivosti životne sredine, kao i mogućnost za bolji pristup „zelenim fondovima“.

U saopštenju se podseća da je gradonačelnik ranije u izjavi za BBC na srpskom, na pitanje kako je Beograd aplicirao za takmičenje za „Zelenu prestonicu Evrope“ imajući u vidu pitanje kvaliteta vazduha u prestonici, odgovorio da je na osnovu redovnog monitoringa uočeno da je sumpor-dioksid skoro u potpunosti eliminisan iz vazduha Beograda i da za to možemo zahvaliti preduzeću „Elektroprivreda Srbije“ koje je, kaže, mnogo uložilo u sisteme za odsumporavanje.

„U Gradu Beogradu takođe ističemo i značaj programa gašenja kotlarnica u javnim objektima koji se sprovodi u kontinuietu od 1990. godine kao aktivnost izuzetno važna za pitanje kvaliteta vazduha. Na početku smo imali oko 1.300 kotlarnica na mazut (koje su sada priključene na sistem daljinskog grejanja), a danas ih je ostalo svega 14“, rekao je Radojičić.

Dodao je da je ove godine Grad izdvojio 14 miliona dinara kako bi bile ugašene još tri kotlarnice u osnovnim školama i priključene na sistem daljinskog grejanja.

Naglasio je da je priključenje škola na sistem daljinskog grejanja vrlo značajano za poboljšanje kvaliteta vazduha i dodao da će ove godine početi i realizacija projekta termalne rehabilitacije četiri javne zgrade, a reč je o projektu koji je finansiran iz fondova Evropske unije i kredita EBRD-a.

Gradonačelnik je, piše u saopštenju, najavio i donošenje tri ključna dokumenta koji će se uskoro naći na usvajanju u Skupštini grada.

U pitanju su Predlog plana kvaliteta vazduha u gradu Beogradu za period 2021-2030, Predlog akcionog plana za „Zeleni grad“ i Predlog akcionog plana za održivu klimu i energiju.

Ti dokumenti će trasirati ekološku sliku grada za period od deset godina, rekao je Radojičić i dodao da će „zelena politika“ biti na samom vrhu agende, kada je reč o razvoju grada.

„Siguran sam da ćemo realizacijom pomenutih planova i vredno radeći uspeti vremenom da uđemo i u finale takmičenja za laskavu titulu ‘Zelene prestonice Evrope'“, rekao je Radojičić i istakao da je važno da se poredimo sa drugim evropskim gradovima i usvajamo njihova iskustva vezana za ekologiju i zaštitu životne sredine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar