Beograđani očekuju uskoro konkurs za zamenu stolarije

BEOGRAD – Većina Beograđana očekuje uskoro raspisivanje konkursa za Projekat zamene stolarije, koji će sa 50 odsto subvencionisati Grad, a to potvrđuju i u Gradskoj opštini Savski Venac.

Predsednik opštine Miloš Vidović izjavio je Tanjugu da je veliko interesovanje građana za ovaj projekat, te navodi da Grad Beograd čeka detalje iz pravilnika koji će biti usvojen krajem meseca.

„Odziv građana je odličan. Ovo je tek početak, a u narednom periodu se očekuje da će biti izdvojeno još sredstava za ovakve projekte i da će ova akcija ostati trajna“, rekao je Vidović.

Predsednik udruženja profesionalnih upravnika Beograda LJubiša Banovački potvrdio je za Tanjug da je veliko interesovanje za konkurse iz oblasti energetske efikasnosti, a da je najviše zainteresovanih građana za zamenu stolarije.

Za projekat je, navodi on, izdvojeno deset miliona dinara i očekuje se da se na prvoj sednici Skupštine grada usvoji pravilnik o načinju konkurisanja i finansiranja.

„Uslovi će biti definisani u samom konkursu, a važno je da imovina, ukoliko je zgrada u pitanju, bude uknjižena i stan legalizovan, da je stan ili nepokretnost u vlasništvu podnosioca prijave i da podnosilac živi na mestu boravka, kao i da su svi računi izmireni, a najmanja potrošnja struje preko 50 kilovata,“ precizirao je Banovački.

Dodao je da stanari zgrada za koje je predat zahtev za legalizaciju takođe mogu da se prijave.

„Ali, u drugom delu gde je dokumentacija mora se dostaviti građevinska dozvola, prijem objekta i sva potrebna dokumentacija koja je predata katastru“, dodao je.

Banovački objašnjava da će građani nakon dobijanja državne subvencije otići u firmu koja je dobila posao izvođenja radova, gde će za svoje prozore dobiti predmer i predračun.

Banovački ističe da će grad birati firme koje imaju sertifikate za energetsku efikasnost i garanciju za materijal, a da će komisija iz lokalne samuprave doći da proveri stanje stolarije kod građana.

„Sednica Skupštine Grada na kojoj će se usvojiti pravilnik biće održana do kraja avgusta, a u roku od tri nedelje građani i stambene zajednice će aplicrati za zamenu stolarije, dok posle predaje dokumentacije, neće biti uvažene dopune i izmene“, rekao je Banovački.

Nakon tri nedelje biće objavljena rang lista, naveo je on, a u međuvremenu tenderom će biti odabrani izvođači radova, te se očekuje da za šest nedelja budu potpisani prvi ugovori.

Sagovornica Tanjuga, penzionerka iz Beograda izjavila je da su stanari njene zgrade u Starom Gradu dobili obaveštenje iz Opštine da će zgrada biti renovirana, ali da lično ona ne bi konkurisala, jer, kako kaže, ima status zaštićenog podstanara.

Sugrađanka sa Savskog Venca rekla je da se kućni savet njene zgrade sprema da podnese zahtev i konkuriše za zamenu stare stolarije za novu.

„Odlična je ponuda i zadovoljna sam što se takve akcije organizuju u Beogradu. Čekamo informacije o uslovima i načinu konkurišanja iz opštine“, rekla je ona.

Na struju se greje i vlasnica stana u Siminoj ulici, koja je rekla da živi u zgradi koja je pod zaštitom kao spomenik kulture, a da su stanari nezadovoljni izolacijom, jer su fasada i stolarija stare.

„Planiram da konkurišem za dobijanje sredstava za ugradnju nove stolarije u Starom Gradu, kako bih videla kakva će biti računica i koliko je to isplativo za građane, ali i koju bi stolariju grad odobrio da se ugradi“, kazala je ona.

Stanarka Simine ulice zaključila je da će ugrađnja biti dug proces i da će se tek videti u kom smeru će se odvijati realizaciija, ali da je zadovoljna što država pomaže izdvajanjem sredstava.

Sugrađanin iz Borče koji se greje na struju je informisan o Projektu zamene stolarije i smatra da je to izuzetno dobar projekat koji će omogućiti građanima lagodniji život, ali kaže da on neće konkurisati, jer stanuje privatno, a vlasnici stana nisu zainteresovani za renoviranje, pošto, kako kaže, imaju više stanova koje izdaju i ne bi u njih ulagali dodatna sredstva.

Tanjugu je zaposleni na Starom Gradu rekao da se u mestu gde stanuje greje na struju i dodao da je samostalno prilikom renoviranja stana ugradio novu stolariju, jer, kako ističe, nije imao strpljenja da čeka pomoć od nadležnih organa i grada.

Sugrađanin iz Mirijeva je naveo da živi u kući i da za grejanje koristi peć na pelat.

„Nisam čuo da grad raspisuje konkurs, ali mozda bih ukoliko uslovi budu bili povoljni konkurisao“, rekao je on.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će novi javni pozivi i konkursi biti raspisani u decembru, dok će još dva biti raspisana u naredne dve godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar