Bor – grad sa kvalitetom vazduha prve kategorije

Evropska agencija za zaštitu životne sredine proglasila je Bor ekološkom zvezdom poboljšanja stanja kvaliteta vazduha u Srbiji u 2016. godini, pa će u izveštaju biti navedeno da je to grad sa kvalitetom vazduha prve kategorije, izjavio je danas načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u republičkoj Agenciji za zaštitu životne sredine Tihomir Popović.

Kako je navedeno u saopštenju RTB-a Bor, Popović je ispred merne stanice u gradskom parku podsetio da Agencija raspolaže podacima o kvalitetu vazduha u Boru od 1976. godine i da tek sada, 40 godina kasnije, imamo situaciju da je ta lokacija, koja je i reprezent za najuži, centralni deo grada, proglašena “lepoticom dana“, odnosno ekološkom zvezdom poboljšanja stanja kvaliteta vazduha u Srbiji.

“U 2016. godini prvi put imamo situaciju da su godišnje koncentracije sumpor-dioksida ispod graničnih vrednosti. Ranije je, baš na osnovu tih vrednosti, Bor dobijao ocenu kvaliteta vazduha treće kategorije, dok je u izveštaju za 2016. godinu to grad sa kvalitetom vazduha prve kategorije““, rekao je Popović.

Takva drastična promena, kako je istakao, izazvala je stručno interesovanje nadležnih u republičkoj Agenciji za zaštitu životne sredine i biće posebno naglašena u svim izveštajima.

Prema njegovim rečima, može se slobodno reći da je “de facto“ došlo do brisanja jedne ekološke crne tačke na teritoriji Srbije.

Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski kaže da je drastičnom poboljšanju kvaliteta vazduha u Boru doprinela nova metalurška linija prerade bakra i njen rad bez emisija i imisija u atmosferu, kao i da su najbolja potvrda izveštaja iz Evrope i Srbije, pored merenja, ljudi koji žive u Boru i okolini.

“RTB Bor, odnosno Topionica i rafinacija je 2014. godine na ime odštetnih zahteva meštana okolnih sela za uništene voćnjake, useve, pčele isplatila 49 miliona dinara, a 2015. godine 47 miliona dinara. Prošle godine RTB-u Bor nije upućen nijedan odštetni zahtev i to dovoljno govori, možda više od svih brojki i izveštaja, o tome kakav vazduh se danas diše u Boru i okolnim selima“, rekao je Spaskovski, a navedeno je u saopštenju.

Kako je navedeno, u Boru postoji 10 mernih stanica za praćenje kvaliteta vazduha, pet automatskih i isto toliko manuelnih.

Proporcionalno broju stanovnika i shodno karakteristikama grada kao urbane sredine, toliki broj mernih stanica je više nego dovoljan.

Međutim, odlike Bora kao industrijske sredine oduvek su uslovljavale monitoring sa više mesta i zbog toga je dogovoreno da državna mreža za automatsko praćenje kvaliteta vazduha u Boru ubuduće bude pojačana i meteorološkim merenjima koja se mogu obavljati paralelno sa praćenjem kvaliteta vazduha.

Na taj način redovno bi se pratile i suspendovane čestice, praškaste materije i čađ koje su glavni zagađivač u celoj Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Borvazduh
Komentari (0)
Dodaj komentar