Brisel: U ponedeljak Srbija otvara poglavlja 20 i 26

Srbija bi u ponedeljak u Briselu trebalo da otvori još dva poglavlja – 26, koje se odnosi na obrazovanje i kulturu, i poglavlje 20, o preduzetništvu i industrijskoj politici, saznaje Tanjug.

Pored toga, na međuvladinoj konferenciji EU Srbija, zakazanoj za ponedeljak, 27. februar, jedno poglavlje će biti privremeni zatvoreno.

Diplomatski izvori u Briselu, naime, navode da su predstavnici svih 28 članica EU, okupljeni u okviru radne grupe Saveta EU, postigli danas dogovor da i poglavlje 20 u pregovorima Srbija sa EU bude otvoreno u ponedeljak.

Očekuje se da će i ambasadori zemalja članica sutra potvrditi odluku o otvaranju poglavlja i 26 i 20.

Malta, koja trenutno predsedava Savetom EU, već ja za ponedeljak zakazala Međuvladinu konferenciju Srbije i EU.

U Beogradu naglašavaju da će tokom prve polovine ove godine za otvaranje tehnički biti spremna, pored poglavlja 29, i poglavlja 7, 30 i 33.

Zaključno sa predstojećom Međuvladinom konferencijom, Srbija će u dosadašnjim pristupnim pregovorima sa EU imati bilans od 8 otvorenih i 2 privremeno zatvorena poglavlja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

poglavlje 20poglavlje 26
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • nekitamo

    Aaa, mašala… Kad udjemo u postapokaliptičku EU, imaćemo minimum 35 državnih praznika godišnje (je l’ tol’ko beše „poglavlja“?). I dobrodošlicu će nam čestitati sve druge članice – Slovenija, Hrvatska, Bosna, Crna Gora, Velika Albanija i bivša polurepublika Bugaredonija.

  • Običan Srbin

    E baš nas i za to zabole,… i za poglavlja i za hrvate,…

  • goran manic

    Hrvati još nisu rekli svoje.