Bugarska avijacija dobila prvi remontovani SU-25 iz Belorusije

Bugarsko ratno vazduhoplovstvo dobilo je prvi jurišnik Suhoj 25, od ukupno osam aviona tog tipa za čiji je remont u Belorusiji plaćeno ukupno 49 miliona evra.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, na bugarski aerodrom Bezmer 23. septembra sleteo je Iljušin 76 iz koga je iskrcan prvi remontovani Suhoj Su-25, od ukupno osam aviona, tako da sada bugarska jurišna avijacija ima obezbedjenu perspektivu u sledećih osam godina.

U predstojećih nekoliko nedelja sledi predaja sedam preostalih aviona, što je veoma važno za bugarsko vazduhoplovstvo jer je pre mesec dana prizemljen i poslednji Su-25 koji je bio u letnom stanju, od aviona koji nisu bili poslati na remont.

Bugarski piloti na tom tipu aviona su tako imali prinudni prekid u redovnoj obuci, ali će zahvaljujući prijemu aviona remontovanih u Belorusiji moći da tokom jeseni nastave rutinske letove.

Nakon radova Suhoj 25 može da leti još osam godina ili da ostvari 800 časova naleta prema proceduri održavanja po resursu uobičajenoj za tehniku sovjetskog odnosno ruskog porekla.

„Bugarska je prvobitno planirala da remontuje svih 14 aviona Su-25 u beloruskom zavodu u Baranovičima. Nakon sankcija EU odlučeno je da se to učini sa osam aviona. U tom beloruskom zavodu radi se na još jednom ugovoru za balkansku zemlju – za Srbiju se remontuju četiri lovca MiG-29“, navodi portal.

U tekstu se podseća da Bugarska ima eskadrilu od 14 jurišnika Suhoj 25 koji su nabavljeni iz SSSR 1986. i 1988. godine kao novi aparati.

Do danas je zadržana eskadrila jurišnika i procena Bugarske armije je da njih treba zadržati u naoružanju. Zato je novembra 2018. Ministarstvo odbrane Bugarske ugovorilo sa 558. avijacijskim remontnim zavodom iz Baranoviča remont svih 14 aviona.

Posle zaključivanja ugovora pojavio se ozbiljan politički problem – sankcije EU protiv Belorusije. Politička odluka Sofije bila je da se prevazidje kriza i realizuje remont, ali delimični, na osam umesto 14 aviona za cenu od 49 miliona evra.

Status preostalih šest aviona biće naknadno rešen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar