Cene vrtoglavo skaču: Zbog čega kilograma banana košta i do 200 dinara?

U prethodna tri meseca došlo je do značajnog poskupljenja banana na domaćem i regionalnom tržištu.

Prema podacima trgovačkih lanaca, nabavna cena banana je poslednja tri meseca porasla 50 odsto.

Trenutno je na svetskom tržištu banana nestašica kakva se ne pamti, zbog elementarnih nepogoda i nestabilne političke situacije u zemljama koje su najveći proizvođači banana, prenosi CDM.

Na domaćem malorodajnom tržištu banana je u prethodnom periodu dostizala rekordnu cenu i preko 200 dinara za kilogram, dok se juče u maloprodajnim objektima crnogorskih trgovačkih lanaca mogla kupiti za 1,4 do 1,5 evra.

– Do skoka cena banana došlo je neposredno posle nove godine. Glavni razlog su poplave kojima je pogođena Centralna Amerika, čime su smanjene količine za izvoz sa tog tržišta – kazali su Pobjedi iz kompanije Pop Frut, koja se bavi uvozom voća i povrća u Crnu Goru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bananeposkupljenje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • ANDREJ

    Nikoga ne treba da uznemirava cena banana.Mi imamo nase jabuke,koje su mnogo lepse i zdravije,od banana. Kupovina banana pretstavlja da smo „fensy“.Da imamo novaca,da pripadamo „visoj“ drustvenoj klasi.To su sve napuhani provincijalci,koji su se „snasli“ u Beogradu,pa nama beogradjanima (pravim),sada prodaju m….a za bubrege.Ali po samim njihovim facama,vidi se ko su,i sta su (cime se bave).