Čestitke novoizabranom patrijarhu uputili SANU i Savez jevrejskih opština Srbije

Čestitke povodom izbora dosadašnjeg mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) danas su uputili i Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) i Savez jevrejskih opština Srbije.

Predsednik SANU Vladimir Kostić poželeo je novoizabranom patrijarhu da „tešku i najčasniju dužnost u srpskom narodu“ obavlja „vodjen Božanskom promišlju, tokom mnogih dolazećih godina na polzu svim Srbima koje god vere bili“.

Čestitku je uputio i predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš koji je izrazio uverenje „za dalji nastavak dobrih i prijateljskih odnosa i saradnje na dobrobit naših zajednica“.
„Neka blagoslov Svevišnjeg prati Vaša dela na časnom i odgovornom putu kojeg ste se prihvatili“, navodi se u čestitki.

Tokom dana stiglo je više čestitki od državnih i crkvenih zvaničnika iz zemlje i sveta.

Poglavar autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine Epifanije čestitao je patrijarhu Porfiriju na izboru za poglavara Srpske pravoslavne crkve, saopštila je u petak ukrajinska ambasada u Beogradu.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković čestitao je u petak patrijarhu Porfiriju na izboru za poglavara Srpske pravoslavne crkve. „Vaše dosadašnje delovanje u Hrvatskoj bilo je obeleženo ljudskim i hrišćanskim nastojanjima za dijalog i saradnju, koje smo vodili proteklih godina“, napisao je Plenković.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da ne vidi da bi novooizabrani partijarh SPC Porfirije, koji na tu poziciju dolazi iz Zagreba, mogao da bude most izmedju njega i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer su oni svetovni državnici.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor uputio je u petak čestitku novoizabranom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju, sa željom da nastavi svoj rad za dobrobit crkve, njenih vernika i svih gradjana.

Pokret Dveri čestitao je dosadašnjem mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju izbor za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve, navodeći da od novog poglavara SPC očekuje da „ostane na putu Svetog Save i odbrane Kosova i Metohije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Zagrebacko ljubljanski? Dobro nije Valonsko Tiranski!