Četvrti dan: Protest obeležili napadi na policiju, letele baklje i kamenice, bačen suzavac (video)

U Beogradu su demonstranti, uprkos donetoj meri o zabrani okupljanja više od 10 ljudi na javnim mestima, ipak odlučili da izađu na ulice i održe protest ispred Skupštine Srbije. Protest je održan i u drugim gradovima.

Građani su se okupili ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku. Veći deo protesta bio je miran, ali su uveče počeli incidenti, od toga da je jedan demonstrant ubo drugog nožem, do gađanja kamenicama, bakljama i pokušaja upada u Skupštinu. Policija je dugo bila uzdržana, ali je u kasnim večernjim satima počela da interveniše, upotrebila je suzavac i privela više osoba.

Podsetimo, protesti su započeti u utorak kao reakcija na najavljeno uvođenje policijskog časa, ali su iste večeri prerasle u pokušaj upada u Skupštinu, bacanje suzavca, kamenica, hapšenja, policijske akcije za razbijanje demonstracija.

Lomili kamere ispred Skupštine, nacistički pozdrav Zig hajl

Četvrto veče protesta protiče uz sukobe radikalnih demonstranata sa policijom, a nekoliko izgrednika sa fantomkama polomilo je nadzorne kamere ispred Skupštine, a jedan od njih snimljen je kako podiže ruku u nacistički pozdrav.

Nakon što je primetio da je u centru pažnje, momak je u više navrata ponosno podigao ruku u nacistički pozdrav „Zig hajl“, koji je poznat iz vremena nacističke Nemačke.

Ovaj snimak izazvao je brojne reakcije na društvenim mrežama.

„To su ti rodoljubi za koje smo svi mi izdajnici“, „Nacisticki pir“, „Đubrad jedna“, samo su neki od komentara koje izazvao potez ovog demonstranta.

Do ponoći privedeno 19 huligana

Policija je do ponoći privela 19 huligana zbog divljanja na ulazu u Narodnu skupštinu, saznaje Tanjug u MUP-u.

Reč je o najradikalnijim demonstrantima, koji su flasama, kamenicama i raznim drugim predmetima gađali pripadnike policije, ali i lomili prozore i kamere na parlamentu.

Novinari večeras na meti huligana

Najradikalnijim demonstrantima su tokom večerašnjeg protesta meta bili i novinari, prema kojima su bili agresivni, napadali ih, ometali u izveštavanju, a više njih je i povređeno.

Kolege iz više redakcija bili su meta huligana, neki direktno napadani, a neki su se našli na putu kamenica kojima su demonstranti gađali policajce, pa i sve što im je bilo na putu.

Na mnoge novinare su još s početka protesta nasrtali i upozoravali ih da ne snimaju.

Povređeni su novinari Kurir televizije, agencije Beta, novinaru N1 su pokušali da otmu kameru, koliko se moglo videti u direktnom prenosu, isto se dogodilo ekipi Al Džazire, dve novinarke Tanjuga su gurane, uz psovke i pretnje, a jedna udarena u glavu…

Najnasilniji demonstranti večeras su bili agresivni prema novinarima i snimateljima.

Bilo je napada i na novinare drugih redakcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

huliganinapadi na policijuprotest
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Delija

    Slusam ove komentatore sa televizja kako to resavaju Ameri Francuzi Njemici sto se tice njihove policije a nikako da spomenu Rusku bracu kako njihova policija to rade .

  • Darija

    Pa što nije došla Gordana Uzelac, ona bi se najbolje provela. A i Sarapa, naravno.