„Crkvi naplatiti porez, a vernicima uvesti crkveni porez“

Udruženje građana Ateisti Srbije zatražilo je danas da država obaveže Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da plaća porez, a da vernici SPC plaćaju crkveni porez od svojih zarada.

„Pozivamo državu da oporezuje i u sistem PDV-a uvede crkvene poslove, kao i to da umesto izdvajanja iz budžeta koji pune svi građani Srbije, verskim zajednicama omogući daleko lukrativniji porez koji bi dobijale redovnim odvajanjem od plata sopstvenih vernika. To su najbolje i najpravednije tekovine savremenog sveta, kom i sami valjda težimo“, naveli su Ateisti Srbije u saopštenju.

Podsetili su da SPC iz budžeta Srbije dobije godišnje oko sedam miliona evra, i to od svih građana Srbije, bez obzira da li su vernici ili nisu.

Ateisti Srbije su predložili uvođenje crkvenog poreza po ugledu na način na koji se to radi u Nemačkoj, gde se za crkve i verske zajednice izdvaja osam ili devet odsto bruto plate za svakog zaposlenog koji se izjasnio pred poreskim organima kao vernik.

Naveli su da bi na taj način Srpska pravoslavna crkva prikupila daleko više novca nego što ga dobija danas od države i prikuplja na venčanjima, krštenjima i sahranama, uz uslov da je tačan podatak SPC da u Srbiji ima 95 odsto vernika te crkve.

„Pa u čemu je problem? Ko bi se pri čistoj svesti, da ne kažemo i pri zdravoj pameti, odrekao tako basnoslovnog bogatstva? Najverovatnije je problem u tome što kada bi neko i predložio, pa onda i uveo takav porez, naprasno bi se ispostavilo da u celoj Srbiji nema ni 5.000 vernika SPC koji su spremni da plate porez za materu crkvu“, ocenjuje se u saopštenju.

Ateisti Srbije su optužili SPC da „igra na sigurno, pa dobija sedam miliona evra iz budžeta svake godine, ne plaća porez i dobija nebrojene privilegije u obradivoj i gradjevinskoj zemlji, nekretninama i uslugama od države“.

Pozvali su vlasti da novac prikupljen uvodjenjem crkve u sistem PDV-a bude iskorišćen za kupovinu neophodne medicinske opreme za državne bolnice i za opremanje vrtića i škola.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crkvaporezspc
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Pa taj jad od ateista placa debeli porez djavolu, ali jadni nemaju pojma !

  • Hogarius

    Tih 7 miliona koje SPC prima iz budzeta RS je samo deo donacija, jer ni opštine nisu škrte u doniranju svoje jedino ispravne hrišćanse, pravoslavne crkve. Sasvim je izvesno da crkva ne placa ni rezijske troskove, kao sto su izdacii za vodu, struju, grejanje, ekologiju, održavanje, građevinske dozvole, itd. Šta više, iz državnog budzeta se parcijalno uplaćuju doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje, svestenika i kaluđera, itd.što se ne beleži kao budzetski izdatak države. Hogarisu

  • Milan

    Ne vidim da se špijunska organizacija „ateisti Srbije“ zalaže za ukidanje finansiranja nevladinih organizacija koje rade protiv države niti LGBT organizacija koje uzimaju pare od države za organizaciju svojih poganih skupova – pa i to se finansira od mojih para! Ja hoću da plaćam za crkvu ali tek onda kada se stopira finansiranje svih ovih izdajničkih i organizacija koje promovišu bolesnike…

    • sasa

      ti ces biti vernik ako nema gejeva ? pa bog ih je stvorio takve , cemu srdzba. nego si vernik po potrebi.

  • Nenad

    Podržavam u potpunosti! Svi koji se izjašnjavaju kao vjernici SPC trebaju plaćati crkveni porez. Da se razumijemo isto se odnosi i na sve ostale vjerske zajednice i njihove vjernike. Vjerske zajednice i trebaju se finansirati isključivo od vjerskog poreza i priloga vjernika. I naravno Crkva da plati porez!

    • Anonimni

      Tako je Nenade

  • Anonimni

    Pošto ste vi ateisti protivnici crkve i vere, a ima vas svega 5%, vama treba uvesti crkveni porez i tako će vam se ispuniti san o propasti crkve. Ogavno, a jednostavno!