Da li će Albanci sa juga Srbije izaći na predsedničke izbore?

Albanci s juga centralne Srbije na predsedničke izbore ne izlaze od 1997, a da li će ove godine biti drugačije za deo političkih predstavnika te nacionalne manjine je to još neizvesno, dok su drugi odlučni da ih i dalje bojkotuju.

Malo je verovatno da će albanska Partija za demokratsko delovanje (PDD) podržati bilo kojeg predsedničkog kandidata, rekao je funkcioner te partije i predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi.

Lider opozicione Demokratske partije Albanaca u tri opštine juga centralne Srbije Ragmi Mustafa kaže da ta stranka neće izaći na birališta.

Kamberi je u telefonskoj izjavi rekao da PDD, čiji je lider Riza Haljimi, nije razmatrala mogućnost da podrži bilo kojeg kandidata, jer izbori još nisu ni raspisani, a sve će, kaže, zavisiti od toga da li će istovremeno sa predsedničkim biti raspisani i parlamentarni izbori.

„Nismo imali kontakte ni sa jednim potencijalnim predsedničkim kandidatom. Do sada nismo učestvovali na tim izborima i malo je verovatno da ćemo učestvovati“, naveo je Kamberi.

Bivši gradonačelnik Preševa i predsednik DPA Ragmi Mustafa kaže da ne zna za ostale albanske partije s juga centralne Srbije, ali da njegova DPA sigurno neće podržati nijednog od kandidata zbog, kako kaže, nezadovoljstva politikom vlade prema legitimnim zahtevima Albanaca.

„Mi u DPA smatramo da se još uvek nisu stekli uslovi za glasanje nekog od kandidata za predsednika Srbije“, rekao je Ragmi Mustafa za Tanjug.

Inače, Albanci sa juga centralne Srbije, tertorije koju oni nazivaju Preševska dolina, poslednji put su na predsedničke izbore izašli 1997. godine, kada je kandidat za predsednika bio i Sulejman Ugljanin, lider Stranke demokratske akcije Sandžaka.

Ti izbori su propali, jer u drugom krugu nije izašao dovoljan broj građana, neophodnih 50 odsto upisanih birača, kako je bilo predviđeno tadašnjim zakonom, pa su oni ponovljeni iste godine.

Na ponovljenim izborima je pobedio SPS-ovac Milan Milutinović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Albanciizbori
Komentari (0)
Dodaj komentar