Da li gradskom saobraćaju preti kolaps? Iskusne vozače mami plata od 2.000 evra

Problem odlaska vozača iz Srbije u zemlje Evropske unije gde su daleko bolje plaćeni, nije zaobišao ni novosadskog gradskog prevoznika – JGSP „Novi Sad“. Iz ovog gradskog preduzeća saopštavaju kako su, u saradnji sa gradskim vlastima, uspeli da obezbede dovoljan broj radnika. Sa druge strane, međutim, sindikalci upozoravaju da pravi problem tek predstoji, i da će firmu ove godine napustiti duplo više radnika nego lane.

Iz JGSP, međutim, ne strahuju od nedostatka vozača i tvrde da će se prevoz odvijati po redovnom planu.

– Kao potvrdu toga imamo i vest da je Komisija Vlade Srbije na prvoj sednici u ovoj godini odobrila zapošljavanje još 30 vozača, a u skladu sa dogovorom iz prošle godine – jasni su u JGSP. – Zahvaljujući tome, ali i naporima rukovodstva preduzeća, sindikata „JGSP Novi Sad 1911“, Samostalnog sindikata JGSP „Novi Sad“ i oba udruženja vozača i mehaničara, preduzeće nema problema sa odlascima vozača.

U JGSP, takođe, kažu kako su situaciju sa najavljenim odlaskom vozača dočekali spremno, tako da se već duže vreme pravi interna baza kadrova koji moraju da prođu sve faze testiranja i selekcije u skladu sa najvišim svetskim normama, prenose Novosti.

– Dnevno imamo po nekoliko molbi vozača koji žele da rade u našem preduzeću, a javljaju se čak i vozači iz Beograda i ostalih gradova u Srbiji – jasni su u JGSP. – Sa novim odobrenjem da se zaposli 30 vozača, njihov broj se povećava sa 610, koliko ih je bilo i pre tri godine, na današnjih 640, što je dovoljno da se obezbedi funkcionalan javni prevoz.

Sa druge strane, Obrad Tepić, predsednik Sindikata „Nezavisnost“ u JGSP, objašnjava da je firmu lani napustilo oko 60 vozača, a da bi ove godine moglo da ode još 150 njegovih kolega. Razlozi za to su jasni, jer iskusan vozač u inostranstvu može da zaradi i više od 2.000 evra.

– Koliko mi je poznato, predugovore je već sada potpisalo oko 100 naših vozača, koji bi trebalo da odu u Nemačku – ukazuje Tepić. – Deo kolega trebalo bi da ode u penziju, a tu su i oni koji sami nalaze poslove. Nezgodno je to što nam odlaze iskusni vozači, sa stažom od 10 ili 20 godina.

A novi vozači koji se sada zapošljavaju ne planiraju da ostanu do penzije. Potrebno im je da u radnu biografiju unesu da su vozili gradski autobus, jer su tako mnogo cenjeniji. Nama je za neometan rad potrebno oko 630 vozača, a trenutno nas je 610.

Nadam se da će se rešenje naći, jer je to već postao problem na državnom nivou.

– Plate vozačima nažalost ne mogu da se povećju jer nam to ne dozvoljava zakon, tako da će one ostati na prošlogodišnjem proseku od – 54.825 dinara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

GSPvozaci
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    U pravu potpuno,kod nas je sef prije par godina imao naviku reci ispod svake balege imas vozaca naci.Jedino nas postuju kad grcemo snijeg po 15 sati,gdje stavljas i skidas lance 5-6 puta

  • Miša

    Javljaju se oni i radice godinu do dve dok ne dobiju priliku da odu za boljom platom.Sto i treba da urade,jer su vozace i GSP-a i medjugradske linije toliko ponizili sa malim platama,pa nek direktori i njihovi zamenici voze za te plate.