Dačić i Zurof osudili pokušaj revizije istorije Drugog svetskog rata

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa direktorom Centra „Simon Vizental“ Efraimom Zurofom, a tokom razgovora posebna pažnja posvećena je, uz obostranu osudu, pokušaju revizije istorije Drugog svetskog rata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Taj pokušaji revizije se u Hrvatskoj manifestuje aktuelnim odnosom prema Alojziju Stepincu, Miletu Budaku, Miru Barešiću, a na nivou Evrope i pojedinih članica OEBS-a i nastojanjem da se izbriše svaka razlika između fašizma i komunizma, navodi se u saopštenju.

Zurof  je doputovao u Srbiju i region radi učešća u radu Konferencije o holokaustu koja se održava sutra u Zagrebu u prisustvu poglavara Srpske pravoslavne crkve i Vaseljenske patrijaršije, patrijarha srpskog Irineja i vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.

Zurof je naglasio da je izgradnja Memorijalnog centra holokausta „Staro sajmište“ za Srbiju ima nacionalni, regionalni i globalni značaj jer će podići svest ne samo o jevrejskim žrtvama, već pre svega o srpskim i romskim žrtvama na ovim prostorima tokom Drugog svetskog rata što je manje poznato u svetu.

Otac Ćulibrk, koji je član Komisije za izgradnju „Starog sajmišta“ upoznao je Dačića i izraelskog gosta sa detaljima u vezi sa izgradnjom tog Memorijlnog centra holokausta, kao i sa sutrašnjim dogadjanjima u Hrvatskoj i radu Mešovite komisije Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve koju je formirao papa Franja radi utvrdjivanja činjenica o ličnosti kardinala Alojzija Stepinca.

Ćulibrk je istakao poseban značaj dolaska vaseljenskog patrijarha Vartolomeja u Hrvatsku radi učešća u aktivnostima u organizaciji vladike Porfirija i SPC u Hrvatskoj.

Dačić je tokom razgovora pomenuo usvajanje Zakona o restituciji imovine žrtava holokausta bez živih naslednika, kao i svoj planirani susret sa predstavnicima Svetskog jevrejskog kongresa na marginama predstojećeg 71. zasedanja Generalne skupštine UN u NJujorku, kao ilustraciju odnosa Srbije prema Jevrejima i Izraelu.

U tom kontekstu je povodom incidenta na Aerodromu „Nikola Tesla“ o kojem je juče pisala izraelska štampa Dačić istakao da oseća potrebu da i Efraimu Zurofu reafirmiše poznate stavove i pozicije Srbije prema Državi Izrael.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar