Dačić: Neophodno negovati sećanja na žrtve borbi za slobodu i mir

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da je, zbog revizionističkih nastojanja dela medjunarodne zajednice, neophodno negovati kulturu sećanja i govoriti o žrtvama naroda koji su stradali u borbi za civilizacijske vrednosti slobode i mira.

Dačić je na promociji knjige „Srpski vojnici iz Prvog svetskog rata koji su preminuli na teritoriji Kraljevine Holandije“, rekao da je za Srbiju važno što Holandija čuva sećanje na njih.

„Za Srbiju je važno da se Holandija seća srpskih žrtava u Prvom svetskom ratu, brine o obeležjima srpskih stradalnika i ne prepušta ih zaboravu ni posle 100 godina“, rekao je Dačić u Muzeju srpske diplomatije Ministarstva spoljnih poslova.

Holandski ambasador u Beogradu Henk van den Dol rekao je da knjiga govori o sudbinama Srba, ratnih zarobljenika na teritoriji Holandije u vreme Prvog svetskog rata i dodao da su njihove priče ispričane kroz fotografije, dnevnike i pisma. Autori knjige su Fabijan Vendrih, Džon Stinen i Tatjana Raković-Vendrih.

„Ova publikacija govori o ratnim zarobljenicima, njihovom životu i sudbinama, ali i o aspektima humanitarnog prava i zakonima koji su omogućili da se ti ljudi spasu“, rekao je holandski ambasador.

Jedan od autora knjige, Džon Stinen opisao je da su se holandski ministri, iako je Holandija bila neutralna u ratu, sastali na Dan primirja 11. novembra 1918. godine i odlučili da prime deo ratnih zarobljenika iz Nemačke, očekujući da će oni biti oslobodjeni. Oni su se potom preko holandske luke Roterdam vraćali u svoje zemlje.

Stinen je kazao da je u Holandiju stiglo oko 250.000 ratnih zarobljenika, medju kojima je bilo oko 4.000 Srba. Od toga je 1.660 došlo vozom, a 2.656 brodom. Zbog nedovoljnog kapaciteta roterdamske luke, oko 2.000 Srba je smešteno u prihvatni centar. Od novembra 1918. do februara 1919. godine u Holandiji je umro 91 srpski vojnik.

Drugi od autora knjige, Fabijan Vendrih rekao je da je istraživanje započelo 2012. godine, kada je on u holandskom selu Garderenu otkrio spomenik srpskim vojnicima koji su umrli u Holandiji, te je stupio u kontakt s drugo dvoje autora knjige, srpskom dijasporom i Ambasadom Srbije u Holandiji.

Ministar Dačić je kazao da je Prvi svetski rat „iznedrio heroje i heroine čovekoljublja i humanosti“, i da je sa Zapada dolazio najveći broj medicinskih misija i pojedinaca koji su pomagali srpskom narodu, a da je medju njima bio i Holandjanin Arijus van Tinhoven, „jedan od heroja valjevske bolnice“.

Holandski ambasador je kazao da je Arijus, koji je tokom rata vodio odeljenje hirurgije u valjevskoj bolnici, ostavio i vredne dnevnike – zapise o životu Srbije tokom Prvog svetskog rata.

Ministar je dodao da je Srbija u Prvom svetskom ratu izgubila trećinu stanovništva i da je gotovo svaka deseta osoba poginula u tom ratu bila srpske nacionalnosti.

„Srbija koja je dala nemerljive žrtve za civilizacijske vrednosti slobode i mira, kulturom sećanja potvrdjuje svoje opredeljenje za mir, toleranciju i bolju budućnost za naše potomke“, naveo je Dačić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar