Dan voda: U ovoj deceniji BG rešava problem otpadnih voda

BEOGRAD – Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas, povodom obeležavan Svetskog dana voda, da se Beograd, prema svojim vodama, decenijama nije odnosio odgovorno, šot se sada, kaže, menja, te najavljuje da će u ovoj deceniji problem otpadnih voda u Beogradu biti rešen.

Vesić je izneo neslavan podatak da postoji oko 100 direktnih ispusta kanalizacije u Savu i Dunav, što znači da svake godine u te dve reke sipamo zapreminu fekalija koja je jednaka zapremini 60.000 olimpijksih bazena.

„To je nedopustivo, ali Grad je, na osnovu usvojene Strategije, konačno počeo da rešava problem otpadnih voda u Beogradu“, rekao je Vesić za Tanjug.

On je rekao da u septembru počinje izgradnja fabrike otpadnih voda u Velikom selu, koja pokriva prostor od oko 1,5 miliona ljudi u Beogradu.

Prema njegovim rečima, u toku je projektovanje, a kroz kineski aranžman uloženo je 271 milion evra u prvu fazu fabrike, dok će druga faza koštati između 400 i 600 miliona evra, što će zavisiti od tehnologije, odnosno od toga da li će se Grad opredeliti za spalionicu za otpadni mulj ili ne.

Vesić je rekao i da je sa EBRD završeno projektovanje fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici.

Pojasnio je da Beograd ima pet nezavisnih kanalizacionih sistema, a na kraju svakog mora da se izgradi jedna fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

„U Batajnici pokušavamo sa EU da izgradimo fabriku i verujem da ćemo biti uspešni. Ministar Jadranka Joksimović nam tu mnogo pomaže, jer će vrednost fabrike biti oko 180 miliona evra u nekoliko faza“, rekao je Vesić.

Kada se ta fabrika izgradi, kompletan Surčin, sa svojim naseljima, kao i neka zemunska naselja biće pokrivena kanalizacijom.

Vesić je rekao i da će se, u okviru kineskog aranžmana koji je Srbija potpisala, vredan preko 3,5 milijarde evra, raditi projekti koji se odnose na izgradnju kanalizacije, u vrednosti od 350 miliona evra.

Među tim projektima je izgradnja dve fabrike za preradu otpadnih voda, jedna u Obrenovcu, i jedna u Ostružnici.

Takođe, mimo toga, Grad će od svojih sredstava izgraditi fabriku u Grockoj.

Vesić je podsetio da u aprilu kreće izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava, kao i da je na tenderu izabran izvođač za postrojenje otpadnih voda Krnjača 2.

„To znači da će sva kanalizacija biti prerađivanja i će mnogo manjih postrojenja za preradu biti u izdvojenim naseljima.. Da vode budu prerađene i čiste vraćene u prirodu“, rekao je Vesić.

On je istakao da je to ogroman posao, vredan više milijardi evra.

„Beograd prvi put za Svetski dan voda može da kaze da ima dobre vesti, za prirodu i za građane. Neće se to sve dogoditi za godinu dana, ali u ovoj deceniji, mi ćemo problem otpadnih voda u Beogradu rešiti“, poručio je Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar