Dani slobode u Mladenovcu, sećanje na humanost saveznika

MLADENOVAC – U Mladenovcu je danas u okviru menifestacije „Dani slobode“ kod spomen-česme Crkvenac održana manifestacija „Odužujemo se saveznicima – scena Velika Britanija“, a pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović istakao je tom prilikom da su se naši preci borili na pravoj strani u oba svetska rata. On je podsetio da se kroz „Dane slobode“ obeležavaju datumi oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu i ukazao na značaj medicinske misije iz Škotske koja je na čelu sa doktorkom Elzi Inglis došla u Mladenovac i podigla bolnicu za srpske ranjenike u Prvom svetskom ratu, saopštio je Beoinfo.

„Sa ovog mesta sa ponosom možemo da kažemo da su se naši preci borili na pravoj strani u oba svetska rata. Naš glavni grad je u prošlosti imao burnu istoriju, koja je protkana veliki stradanjima i izazovima, a jedno od takvih mesta je spomen-česma Crkvenac, mesto stradanja gde su naši preci uspevali da se odupru bolesti, ranjavanju i smrti“, rekao je Mladenović.

On je istakao da srpski narod u toj borbi nije bio sam, već da je pobedu izvojevao uz pomoć saveznika.

„Na ovom mestu se uvek setimo doktorke Elzi Inglis i sjajnih medicinski sestara koje su došle iz daleke Škotkse da spasu naše čukundedove i pradedove i nama danas ostave slobodu. Nema reči duboke zahvalnosti sjajnim ženama koje su žrtvovale život da bismo pobedili i zato se na ovom mestu podsećamo njihovog velikog dela i ne smemo nikada da zaboravimo koliko je ta sloboda u kojoj danas živimo teško izvojevana“, naglasio je Mladenović.

Predsednik Opštine Mladenovac, Vladan Glišić je dodao da spomen-česma Crkvenac simbolizuje stradanje i našu borbu sa saveznicima protiv zajedničkog neprijatelja.

„Doktorka Elzi Inglis sa medicinskim osobljem, koje je lečilo srpske vojnike i civile od pegavog tifusa, po humanosti, dobročinstvu i čovekoljublju predstavljaju jednu od najsvetlijih tačaka 20. veka u Evropi“, rekao je Glišić.

U okviru događaja „Odužujemo se saveznicima – scena Velika Britanija“, Omladinsko pozorište Dadov je odigralo predstavu, a prisustvovali su i predstavnici Vojske Srbije i učenici mladenovačkih osnovinh škola.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar