Delegacija Beograda u fabrici šinskih vozila u Moskvi

MOSKVA – Delegacija Beograda, koju predvodi predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, boravi u trodnevnoj poseti Moskvi i Sankt Peterburgu, a akcenat posete je potencijalna saradnja Grada i ruske kompanije „PC Transport systems“ na unapređenju saobraćajnog sistema na teritoriji prestonice i modernizacije voznog parka.

Delegacija je posetila fabriku šinskih vozila u Moskvi, kako bi se upoznala sa tehnologijom i iskustvima koje može ponuditi ruska strana, saopštila je Gradska uprava.

„Zahvalni smo domaćinima što nam je pružena mogućnost da na licu mesta vidimo proizvodni pogon za šinska vozila, njihovu tehnologiju servisiranja, i da čujemo iskustva u oblasti održavanja i tehničke podrške“, rekao je Nikodijević i dodao da će u narednim godinama dominantni sistem prevoza u Beogradu postati upravo šinski sistem.

Kako prosečna starost tramvaja kojima se vrši javni prevoz putnika iznosi 34 godine, a trolejbusa 11 godina, Grad razmišlja i o njihovom zanavljanju, odnosno o kupovini novih, dodao je Nikodijević.

„PC Transport systems“ je ruska kompanija specijalizovana za proizvodnju gradskih električnih vozila: tramvaja, trolejbusa i električnih autobusa.

Od osnivanja, postala je vodeći ruski proizvođač tramvajskih kola i lider u primeni inovacija u gradskom električnom transportu, a u dva proizvodna pogona kapaciteti omogućavaju proizvodnju 300 tramvajskih kola godišnje.

Strategijom razvoja javnog linijskog transporta putnika i Planom generalne regulacije šinskih sistema planirano je proširenje beogradske tramvajske mreže od 41,3 kilometra (31 kilometar do 2033. godine), kao i izgradnja četiri nova tramvajska depoa.

Planirano širenje mreže trolejbuskog podsistema podrazumeva izgradnju kontaktne mreže u dužini od 9,2 kilometra, kao i širenje mreže linija korišćenjem vozila na autonomni pogon na deonicama dugim 3,55 kilometra.

Ovako formirana trolejbuska kontaktna mreža omogućiće uvođenje još četiri nove linije.

Do 2033. planirana je obnova tramvajskog voznog parka nabavkom 130 savremenih vozila, kao i nabavka 154 trolejbuskih vozila sa autonomijom.

U delegaciji su i gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević i direktor GSP „Beograd” Radiša Momčilović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar