Desetine traktora ispred zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu

Više desetina traktora danas oko 11 sati parkiralo se ispred i u okolini zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu, u protestu poljoprivrednika.

Poljoprivrednici su traktorima došli od Novosadskog sajma i najavili da će u toku dana blokirati saobraćajnice u tom gradu.

Poljoprivrednik Mileta Slankamenac rekao je da „za sada“ plan da ispred Pokrajinske vlade ostanu dva sata i dodao da je moguća potpuna blokada saobraćaja.

Poljoprivrednici iz mesta Aradac iz okoline Zrenjanina blokirali su magistralni put Zrenjanin – Novi Sad.

Poljoprivrednici su i juče u Novom Sadu organizovali protestnu vožnju.

Oni su juče kazali da u Vladi Srbije nije postignut nikakav dogovor, da su „automatski odbijeni“ zahtevi za subvencionisano dizel gorivo i zaštitnu cene mleka, a zatim i svi ostali.

Među njihovim zahtevima su povećanje subvencija sa 9.000 dinara na 300 evra po hektaru, zaštitna cena mleka od 75 dinara po litru bez poreza na dodatu vrednost (PDV), povećanje subvencija po kravi na 40.000 dinara, kao i da se na dizel ne obračunavaju akcize i PDV, čime bi to gorivo značajno pojeftinilo.

Poljoprivrednici blokirali puteve u više gradova Srbije, najavljuju dolazak u Beograd

Poljoprivrednici Srbije jutros su traktorima blokirali puteve u više gradova Srbije, pojedini koji ne mogu da dodju do gradova, blokiraće i lokalne puteve, a za sutra najavljuju dolazak u Beograd.

Predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Vladimir Višić rekao je da su počele blokade u Subotici, Požarevcu, Zrenjaninu, Bogatiću, Pančevu.

„Javljaju nam se poljoprivrednici iz sela koji hoće da blokiraju i lokalne puteve“, rekao je Višić za Betu.
Predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Nedeljko Savić rekao je da je jutros blokiran ulaz u Požarevac.

On je rekao da je njegov utisak da država i ne želi da reši njihov problem jer je na poslednjim pregovorima, u ponedeljak 15. maja posle nešto više od sat premijerka Ana Brnabić ustala i rekla da je sastanak završen.

„Predsednik Odbora za poljoprivredu u Skupštini Srbije Marjan Rističević, koji je učestvovao u pregovorima u ponedeljak, provocirao je pitanjem, ‘šta tražite kada imate najveće subvencije u Evropi'“, rekao je Savić.

N1 je preneo da policija u Kraljevu sprečava da poljoprivrednici traktorima uđu u grad.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da se poljoprivrednici tog udruženja sutra pridružuju protestu i najavljuju dolazak traktorima u Beograd.

Poljoprivrednici traže povećanje subvencija po hektaru obradive površine sa 9.000 dinara po hektaru na 300 evra, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara. Oni traže minimalnu otkupnu cena mleka od 78 dinara po litru, da se na dizel ne obračunavaju akciza i PDV, da se uvede prelevman (zaštitna taksa) na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar