Dodeljene nagrade pobednicima literarnog konkursa

U Narodnoj biblioteci u Beogradu danas su uručene nagrade pobednicima literarnog konkursa za decu i omladinu „Srbija i Rusija: šta nas ujedinjuje“.

Nagrade je dobilo 18 učenika osnovnih i srednjih škola sa područja cele Srbije, a pohvaljena su 22 rada.

Na konkurs je dostavljeno 1.000 radova, a u njima su deca pisala o prijateljstvu Srbije i Rusije tokom istorije.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da su radovi dostavljeni na konkurs pokazali da u Srbiji ima mnogo ljudi koji vole Rusiju.

Čepurin je dodao da je „srpska književnost dobro poznata u Rusiji“.

„O tome da ruska književnost uživa pažnju u Beogradu jasno svedoči to što 19 ulica u Beogradu nosi naziv po ruskim piscima, medju kojima su Maksim Gorki i Dostojevski“, rekao je Čepurin.

Kako je naveo, unapredjenje prijateljskih odnosa izmedju Srbije i Rusije ne predstavlja samo „danak istorije, već aktuelnu situaciju“.

Predstavnica pravoslavnog dečjeg časopisa „Svetosavsko zvonce“ Radmila Mišev kazala je da su radovi dece dostavljeni na taj konkurs pokazali da „decu nije zahvatila zapadnjačka reka“.

Generalni direktor „RŽD Internešnl“ Sergej Pavlov rekao je da postoji zainteresovanost predstavnika ruske železnice za saradnju sa srpskim železnicama.

„Sinoć pre nego što sam poleteo u Beograd imao sam mnogo poziva od ruskih železničara koji predlažu saradnju sa srpskim železnicama“, rekao je Pavlov.

Konkurs je organizovala kompanija „RŽD Internešnl“ uz podršku srpskog odseka medjunarodnog Fonda jedinstva pravoslavnih naroda, časopisa „Svetosavsko zvonce“ i medjunarodnog omladinskog pokreta Youth Time.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar