'Dovoljno mesta za migrante u Srbiji'

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas u Obrenovcu da u Srbiji ima dovoljno smeštajnih kapaciteta za smešaj migranata i da je Srbija odgovorna zemlja koja ispunjava svoje obaveze.

„Mi smo vrlo odgovorna država. Rekli smo našim medjunarodnim partnerima da ćemo obezbediti 6.000 čvrstih, solidnih kreveta. Ne šatora, kreveta na teritoriji Srbije. Mi smo to uradili. Jedina smo zemlja na balkanskoj ruti koja se doslovce držala svojih obaveza. U Hrvatskoj je bilo obećano 5.000 kreveta, nema ih ni 700, u Sloveniji 9.000, a nema ni jednog“, kazao je Vulin novinarima prilikom obilaska kasarne u Obrenovcu u kojoj u smešteni migranti.

U privremenom prihvatnom centru u kasarni u Obrenovcu ima oko 750 kreveta a tu je trenutno 550 migranata.

Migrante u privremenom prihvatnom centru su obišli i ministri unutrašnjih poslova i odbrane Nebojša Stefanović i Zoran Djordjević kao i šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder.

Djordjević je rekao da će zajedničke snage vojske i policije nataviti aktivnosti na sprečavanju ilegalnih ulaska u Srbiju.

„Vojska Srbije je spremna da i narednih dana odgovori na sve izazove, trenutno smo na granici sa Makedonijom, Bugarskom i Crnom Gorom, a priliv migranata je u ovom trenutku nešto manji, verovatno zbog vremenskih uslova“, rekao je Djordjević.

On je rekao da je od jula do danas bilo više 20 hiljada pokušaja ilegalnih ulazaka, „a da ih ovih dana svakodnevno ima oko sto“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Stefanović je izrazio zadovoljstvo što je tokom obilaska od migranata čuo da su zadovoljni odnosom srpskih policajaca, navodi se u saopštenju.

„Naš zadatak je da tim ljudima omogućimo bezbednost, baš kao i svim gradjanim Srbije koji ne treba da osećaju nikakav teret što je Srbija ozbiljna i odgovora država i što se ponaša solidarno“, istakao je Stefanović.

On je dodao da svi čekaju odgovor Evrope, koji mora biti jedinstven i koji mora da prati ista takva strategija koja garantuje uspešno i trajno rešenje migrantske krize.

Šoder je zahvalio Srbiji što je omogućila da se migranti smeste u objekat koji je uslovan, dodaje se u saopštenju.

On je rekao da je veoma bitno da Evropa zauzme solidaran stav, dodavši da „jedino tako problem može biti rešen a ne na nivou zemalja na migrantskoj ruti, koje su pod velikim pritiskom“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • laki

    da ima mesta za migrante,a ja kao drzavljanin Srbije moram u azil u Nemacku ili bilo gde drugde gde ce mi dati dovoljno za zivot jer u Srbiji vise imaju izbeglice nego drzavljani te drzave.