Društvo sudija Srbije: Verbalni napadi na sudije dodatno urušavaju poverenje u pravosudje

Društvo sudija Srbije je danas upozorilo da „neargumentovani i ostrašćeni napadi od strane pojedinih zvaničnika zakonodavne i izvršne vlasti, praćeni ličnim uvredama“ na račun sudija Apelacionog suda u Beogradu Omera Hadžiomerovića i Miodraga Majića dodatno urušavaju poverenje gradjana u pravosudje.

Reagujući na jučerašnje izjave u Skupštini Srbije poslanika iz vladajućih stranaka i ministarke pravde Nele Kuburović o sudijama Hadžiomeroviću i Majiću, Društvo sudija je u saopštenju navelo da se na taj način „unosi strah medju nosioce pravosudnih funkcija, podriva stabilnost i nezavisnost sudske vlasti i predstavlja pokušaj preispitivanja sudske odluke van suđenja, suprotno Ustavu i zakonima ove države“.

Predstavnici vlasti su kritikovali Hadiomerovića i Majića zbog odluke u veću na sudjenju „Gnjilanskoj grupi“, a Majića i zbog zbog javnog iznošenja mišljenja o izmenama Krivičnog zakonika u delu koji se odnosi na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta.

„Neistinita i protivpravna tvrdnja narodnog poslanika Marijana Rističevića da su ove sudije tzv. ‘Gnjilansku grupu’ oslobodile ‘vrlo verovatno za novac’, da su ‘Albanci kupili tu presudu’ i da je ‘presuda doneta na štetu Srba, srpskog stanovništva i čovečanstva uopšte’ jeste i poziv na linč ovih sudija“, ističe se u saopštenju Društva sudija.

Ocenjeno je i da „uvrede narodnog poslanika Aleksandra Martinovića na račun sudije Miodraga Majića navodima da je drski i licemerni pametnjaković i stavljanje stručnog stava ovog sudije o zakonu u proceduri u kontekst medjusobnih političkih obračuna vlasti i opozicije povredjuju dostojanstvo sudije i Narodne skupštine“.
 
„Istupanje predsednice Narodne skupštine Republike Srbije Maje Gojković i insinuacije na račun udruživanja gradjana i članstva sudije Majića, time i drugih sudija, u sudijskim udruženjima, obeshrabruje gradjane da koriste ustavno pravo da se slobodno udružuju radi ostvarivanja svojih legitimnih ciljeva i da slobodno izraze svoje mišljenje o pravosudnim merama, što je njihovo ne samo ustavno pravo, već i etička dužnost“, navelo je Društvo sudija.
 
To strukovno udruženje je ukazalo da „neprincipijelni navodi ministarke pravde Nele Kuburović o tome kako je koji sudija ‘prošao u neuspeloj reformi pravosudja 2010. godine za koju, suprotno upornim zahtevima sudija, nije utvrdjena odgovornost onih koji su je sprovodili, unosi razdor izmedju sudija koje reizbor nisu prošle i sudija koje jesu, a time i slabi sudstvo na štetu gradjana“.
 
„Dugotrajnim i sve intenzivnijim osporavanjem nosilaca pravosudnih funkcija i pravosudja u celini i neprimerenim napadima na sudije povodom donete sudske odluke od strane pojedinih zvaničnika zakonodavne i izvršne vlasti gradjani se odvraćaju od suda, što za posledicu može imati ‘preuzimanje pravde u svoje ruke’. Ujedno, na taj način se podriva sudska vlast, a time i ustavni poredak države u celini“, istaklo je u saopštenju Društvo sudija.
 
Od zakonodavne i izvršne vlasti je zatraženo da „izvršavaju svoju ustavnu i zakonsku obavezu, i da se uzdrže od neprimerenih kritika nosilaca pravosudnih funkcija, stavljanja pravosudja u kontekst politike i odvraćanja pažnje javnosti od drugih aktuelnih problema“.

Duštvo sudija Srbije je pozvalo Visoki savet sudstva da obavlja svoju Ustavom poverenu funkciju i zaštiti nezavisnost sudija i sudova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • neregistrovan

    Ne znam o pravosudju nista ali ako krimosi,a verujte oni znaju,tvrde da je ovaj Omer uzeo 100000 maraka da oslobodi Bagzija jer je navodno trgovacki putnik tu nesto smrdi.Dalje se prica da je prekonoci dosao evro a marka otisla te se veseli Omer bunio jer je sada ostao sa 50000 evra,ali mu Bagzi zbrisao.Sta ce jadnik?