Dubravka Stojanović: Srbija se nije odrekla Miloševićeve politike

Istoričarka Dubravka Stojanović izjavila je da se na srpskoj političkoj sceni gotovo niko od 1987. godine, odnosno od dolaska Slobodana Miloševića na vlast, nije ogradio od politike koja je dovela do zločina u ’90-tim godinama prošlog veka i ocenila da u društvu u Srbiji od tada pa do danas postoje obeležja fašizma.

„Ne vidim da se iko odrekao Republike Srpske, Kosova, zločina koji su počinjeni. Sada živimo u državi koja ima oblike terora koji će, mislim, dalje napredovati“, kazala je Dubravka Stojanović na tribini „Antifašizam danas“ u Novom Sadu.

Ona je ocenila da je i nakon pada Miloševića, posle 2000. godine uspostavljen kontinuitet istog nacionalizma koji je na scenu stupio 1987. godine.

Dubravka Stojanović je kazala da je odlika aktuelnih populističkih režima u Srbiji ali i u svetu da je „sadašnjost jednostavna, a budućnost komplikovana“.

Kulturolog iz Banjaluke Srdjan Šušnica rekao je da je retradicionalizacija koja je prisutna na prostoru bivše Jugoslavije važan elemenat fašizma.

„Fašizmu je uvek potreban večni neprijatelj i odredjivanje prema drugima, a nasilje je bitan preduslov svakog fašizma“, rekao je Šušnica i ocenio da se u regionu takve pojave mogu jasno prepoznati.

Tribinu u klubu „Fabrika“ Studentskog kulturnog centra Novi Sad organizovao je Regionalni naučni centar Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Milošević

    Od čega to živi? Ko to plaća? Da li to ima svoju porodicu? Kakva je to nakaza?….

  • Običan Srbin

    Kada te čovek samo pogleda, jasno mu je šta tebi u stvari fali!!! Mrzovoljna i nezadovoljena u emotivnom i seksualnom smislu!!!

  • Običan Srbin

    Ko nalazi i sluša ove akrepe, koji ne vide ništa osim srpske krivice!!! Jadna si ti srpkinja Dubravka!!!!