Džozef Bajden u utorak u Beogradu

Potpredsednik SAD Džozef Bajden doputovaće u utorak u Beograd, gde će razgovarati sa srpskim državnim vrhom. Biće to drugi dolazak Bajdena u Srbiju, gde je bio 2009. godine.

Drugi čovek odlazeće američke administracije, inače u dva mandata zadužen za Balkan, u posetu stiže iz Prištine.

I to je gotovo jedino što je u ovom trenutku zvanično potvrđeno.

Prema nezvaničnim informacijama, Bajden dolazi sa suprugom, ali i delegacijom u kojoj je preko 400 ljudi.

Šta će biti teme njegovih razgovora nisu još saopštile ni američka, ni srpska strana.

Jasno je, međutim, ne samo zato što stiže iz Prištine, da će jedna od, inače stalnih, tema u srpsko-američkim odnosima biti, trenutno blokiran, dijalog Beograda i Prištine.

Novi momenat na liniji Beograd – Vašington naznačen je u martu ove godine, kada je potpredsednik SAD pozvao srpskog premijera Aleksandra Vučića telefonom na 17. godišnjicu bombardovanja naše zemlje i preneo mu da „žali zbog civilnih žrtava tokom akcije NATO, kao i tokom ratova 90-tih“.

Bajden će se u utorak, inače, po drugi put sastati sa premijerom Vučićem od septembra prošle godine, kada su se sastali u Vašingtonu, a Bela kuća je nakon toga sopštila da je potpredsednik SAD u razgovoru s Vučćem ukazao na strateški značaj napora Srbije da promoviše pomirenje u regionu, uključujući napredak u dijalogu sa Kosovom pod pokroviteljstvom EU.

Njihov susret je bio prvobitno planiran za jun te godine, ali je odložen zbog smrti Bajdenovog sina, pa je umesto njega tom prilikom Vučića primila savetnica za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs.

Potpredsednik SAD i premijer Srbije takođe su razgovarali o procesu integracija Srbije u Evropsku uniju, za koji su se, kako je tada saopšteno, obojica lidera složila da će obezbediti dugoročnu stabilnost i prosperitet Srbiji i širem regionu.

Bajden je tada podržao „odlučna nastojanja Srbije u rešavanju situacije u vezi sa izbegličkom i migrantskom krizom“, i obećao da će razmotriti kakvu bi dodatnu podršku SAD mogle da pruže u tom pogledu.

Upitan da li Srbija i pored određenih neslaganja ima iskrenog prijatelja u SAD, Vučić je nakon razgovora sa Bajdenom tada odgovorio da naša zemlja gradi iskrene I prijateljske odnose sa Amerikom.

„Mi dajemo sve od sebe I pokušavamo da izgradimo najbolje moguće odnose, a ono što vidim s druge strane to je dobra volja I poštovanje“, naveo je tada premijer.

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović je povodom posete Bajdena rekla da nema dileme da će odnosi Beograda I Prištine biti glavna tema razgovora, te da u prilog tome govori činjenica da će on prvo posetiti Kosovo.

„Verujem da će prema Prištini biti određenih zahteva da se nastavi sa procesom, te da se odblokira primena Briselskog sporazuma“, rekla je Joksimović.

Ona je ocenila da je predstojeća poseta drugog coveka američke administracije vema važna I predstavlja pozitivan signal s obzirom na to da SAD podržavaju evropski put Srbije i da su, kako je podsetila, odigrale aktivnu ulogu u otvaranju poglavlja 23 I 24 u procesu pregovora o pristupanju naše zemlje EU.

Uverena je da se, ko god bude novi predsednik SAD, od januara naredne godine, kurs američke spoljne politke neće mnogo menjati, jer je to politika koja predstavlja kontinuitet.

Direktorka Centra za geostrateške studije Dragana Trifković smatra da će Bajden u Prištini razgovarati o saradnji Kosova i SAD, ispunjavanju odrednica Briselskog sporazuma i daljoj saradnji sa Srbijom na regulisanju „međudržavnih odnosa“ budući da, kako je rekla, SAD srpsku pokrajinu smatraju posebnom državom i podržavaju put Prištine ka evropskim I međunarodnim institucijama – članstvu u EU I NATO.

Bajden se u novembru prošle godine, na marginama regionalnog samita Brdo-Brioni u Zagrebu, susreo i sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, i istakao da SAD podržavaju doprinos Srbije u prevazilaženju bezbednosnih izazova, pozitivan odnos prema migrantskoj krizi, kao i doprinos miru i stabilnosti u regionu.

Ponovio je stav da SAD podržava Srbiju u njenim naporima da sprovede reforme, kao i u težnji da postane punopravni član EU.

Dogovore Beograda i Prištine ocenio je “istorijskim korakom”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Bajdenbeogradposeta
Komentari (0)
Dodaj komentar