EK: EU izdvojila novih 4 miliona evra za izbeglice u Srbiji

Evropska Unija izdvojila je dodatnih četiri miliona evra kao humanitarnu pomoć Srbiji, a u cilju podrške u rešavanju problema hiljada izbeglica i potražilaca azila koji se nalaze u zemlji.

U Evropskoj komsiji kažu da će ovaj novac biti namenjen najugroženijima tokom predstojećih zimskih meseci i napominju da se komesar Stilijanides trenutno nalazi u četvrtoj poseti Srbiji gde na terenu procenjuje humanitarnu situaciju i sa najvišim srpskim zvaničnicima, uključujući predsednika Aleksandara Vućića i premijerku Anu Brnabić, razgovara o evropskoj humanitarnoj podršci kada su izbeglice u pitanju.

Novi projekat trebalo bi da finansira distribucijiu hrane u prihvatnim centima, obrazovne aktivnosti kao i zaštitu najranjivijih pripadnika migrantske populacije u Srbiji pogotovom tokom nastupajućih zimskih meseci, navode u Komsiji.

Dodaje se da je od 2015. godine i početka migrantske krize EU največi donator hitne pomoći Srbiji. Pomoć Evropske komisije procenjuje se na 25 miliona evra utrošenih na hitnu pomoć u hrani, vodi, higijeni, zdravstvu i bezbednosti kao i na tranzit izbeglih i na prijemne centre.

Istovremeno kroz različite EU mehanizme finansiranja od 2015. godine izdvojeno je 80 miliona evra za pomoć Srbiji u cilju obezbeđenja uslova stanovanja u prihvatnim centrima, zdravstvene zaštite i drugih osnovnih pootreba migranata i izbeglica, ali i za podršku lokalnim zajednicama i graničnim kontrolama.

U Evropskoj komsiji navode da je u septembru 2017. godine u Srbiji bilo registrovano preko 4000 izbeglica i potražilaca azila, što je otprilike isti broj kao i prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

evropska unijaizbeglicemigranti
Komentari (0)
Dodaj komentar