Ekološke organizacije traže da se nadležni izjasne o 'toksičnom incidentu' – požaru u Vinči

Ekološke organizacije i udruženja gradjana okupljene oko Ekološkog ustanka saopštile su danas da zahtevaju da nadležni iz gradskih i republičkih institucija „hitno reaguju na veliki požar koji je zahvatio mešoviti otpad u deponiji Vinča“, a koji se sinoć mogao videti i osetiti sa mnogih udaljenih krajeva Beograda, jer je u toku „toksični incident“.

U saopštenju se navodi da dužnost gradskih i republičkih organa nije samo da upravljaju otpadom i sprečavaju ovakve incidente, „već i da urgentno i tačno obaveste javnost ukoliko do njih dodje“.

„Očigledno je da je vatra zahvatila veliku površinu deponije, što za posledicu ima direktno ispuštanje ogromnog broja kancerogenih i toksičnih materija u vazduh, koje sada u oblaku dima natkriljuju Beograd, šire područje i ulaze u sve domove. Ljudi u Srbiji imaju pravo da znaju kakav vazduh udišu i kakve to posledice ima po njihovo zdravlje“, navodi se u saopštenju.

Ekološke organizacije zahtevaju da nadležni odmah saopšte uzrok incidenta ali i moguću opasnost trovanja stanovništva ovim materijama.

„U toku je toksični incident koji ugrožava zdravje i bezbednost svih gradjana šireg područja Beograda i gradjani hitno moraju biti obavešteni o svim pitanjima vezanim za ovu opasnost“, navodi se u saopštenju i dodaje da će u suprotnim biti podnete krivične prijave „za kršenje Zakona o zaštiti vazduha, kao i Uredbe o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

Od Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja grupa od 26 ekoloških pokreta je zatražila „da se izjasni o potencijalnim opasnostima po zdravlje stanovnika Grada Beograda“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar