Epidural (ni)je privilegija dece lekara

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović saopštio je danas da je netačna, neprimerena i ishitrena izjava direktora Ginekološko akušerske klinike u Nišu Bojana Lukića da je epiduralna anestezija pri porođaju privilegija dece lekara.

„U Kliničkom centru nema pacijenata prvog i drugog reda. Epiduralna anestezija se kao procedura pri porođaju primenjuje po svim normativnim aktima i po pravu i po striktnim pravilima medicinske struke (kod trudnica koje imaju hipertenziju, veliku dioptriju…)“, naveo je Radovanović u saopštenju.

On je dodao da u čitavoj Srbiji postoji problem nedostatka anesteziologa koji primenjuju ovu vrstu anestezije prilikom porođaja i taj problem nije „ekskluzivitet Niša“.

„Mi smo pre godinu dana, nakon što smo otkrili brojne zloupotrebe koje smo sankcionisali, zabranili dolazak anesteziologa na porođaj van njegove smene. Problem se pojavljuje kada pacijentkinja zahteva epidural, a mi nemamo obučenog anesteziloga“, istakao je Radovanović.

Prema navodima Radovanovića, ukoliko se ispostavi da na Klinici za ginekologiju i akušerstvo postoji klasifikacija pacijenata prema srodničkim vezama sa lekarima, svi koji u tome učestvuju biće sankcionisani.

U saopštenju se naglašava i da je o spornoj izjavi koja je nanela veliku štetu Kliničkom centru u Nišu informisano Ministarstvo zdravlja, a Klinički centar je podneo zahtev za vanrednu spoljnu proveru kvaliteta stručnog rada zdravstvenih radnika na Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar