EU: Srbija da poštuje evropske standarde kada je u pitanju general Lazarević

Kancelarija visoke predstavnice Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini saopštila je povodom angažovanja generala Vladimira Lazarevića koji je u Hagu osudjen zbog ratnih zločina na Kosovu, kao predavača na beogradskoj Vojnoj akademiji, da bi Srbija trebalo da poštuje evropske standarde.

„Očekujemo da politički lideri poštuju žrtve prošlih sukoba i da iskreno promovišu pomirenje na zapadnom Balkanu, koje je od suštinskog značaja za stabilnost, mirnu budućnost i prosperitet. Politički lideri treba da predvode sve napore za prevazilaženje teškog nasledja prošlosti i da konstruktivno inciraju medjusobno poverenje, dijalog i toleranciju“, navodi se u odgovoru koji je prištinskom portalu gazetaexpress.com dostavila portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

U odgovoru se dodaje da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU ne može da odstupa od tih principa dok se imenovanje osobe koja je osudjena za ratne zločine u Vojnoj akademiji smatra protivno evropskim standardima.

Protiv imenovanja Lazarevića za predavača na Vojnoj akademiji se izjasnio i predsednik Kosova Hašim Tači koji je pre nekoliko dana izjavio da će Lazarević „sa ponosom predavati o modernim metodama koje je njegov režim i on sam koristio u prošlom veku u pokušaju etničkog čišćenja na Kosovu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Miroslav

    General Lazarević je organizovao odbranu Kosova od NATO agresije. Pri upadu na kosovo NATO nije uspeo da zauzme ni graničnu karaulu već samo da je razori. Predlažem da NATO angažuje generala Lazarevića za predavača na njihovoj vojnoj akademiji.