Evo kada nam se vraća PROLEĆE!

Sreda jutro doneće snežni pokrivač i pravu zimsku situaciju većem delu Srbije. Već od četvrtka toplije, a od petka nam se vraća proleće, za vikend oko 20 stepeni, početkom sledeće sedmice i do 25, najavio je meteorolog Đorđe Đurić.
Utorak je Srbiji doneo drastičnu promenu vremena. Sa severa je već tokom prepodneva prodrao hladni front, uz jak severozapadni vetar i jače naoblačenje, a u Bačkoj je provejavao i slab sneg. Ovaj hladni front posledica je premeštanja ciklona preko severa Evrope dalje na istok.

Nakon jutarnjih 6 do 8 stepeni, temperature u Vojvodini su već u toku prepodneva opale na 2 do 4 stepena. U Beogradu je nakon jutarnjih 7 stepeni, hladni front u toku prepodneva doneo pad temperature na 3 stepena. Istovremeno, na jugu i istoku Srbije bilo je sunčano i relativno toplo, a temperatura je nakon jutarnjeg slabog mraza dostigla i 17 do 19 stepeni. Dakle, hladni front sredinom dana „podelio“ je Srbiju na dva dela, pa je ispred njega preovladavalo prolećno vreme, a iza pravo zimsko. Ovaj hladni front Hrvatskoj i Bosni doneo je jak sneg, a sneg je padao i u Dalmaciji, Istri i na severu Jadrana. Do kraja dana hladni front stigao je i do juga i istoka Srbije i temperatura je opala za 15 stepeni.

Ove noći sa juga Jadrana preko centralnih predela Balkana premešta se centar sekundarnog ciklona. Ovaj ciklon nastavlja put dalje prema Crnom moru i istoku Evrope, a u noći između utorka i srede i u sredu ujutro u većem delu Srbije uslovljavaće umeren do jak sneg, uz formiranje snežnog pokrivača i u nižim predelima. Očekuje se da se formira snežni pokrivač od 2 do 10 centimetara, lokalno i do 20, a 10 do 20 centimetara bi palo i na planinama. Sneg je zabeleo i Beograd, a do jutra se očekuje dalje povećanje snežnog pokrivača, naročito u višim delovima grada. Jedino će na severu Srbije doći do razvedravanja i tokom jutra biće vedro, dok će u Negotinskoj Krajini i na jugu Kosova i Metohije padati kiša. Temperatura tokom noći i jutra u većem delu Srbije biće od minus 2 do 2 stepena, na istoku i krajnjem jugu do 4. Ciklon uslovljava i vazdušni pritisak ispod normale, a sneg je praćen i jakim severozapadnim vetrom.

Već tokom srede centar ciklona odmaknuće preko Karpata ka Crnom moru, a sa zapada će jačati anticiklon i doći do osetnijeg porasta vazdušnog pritiska, što će biti uvod u stabilizaciju vremena, ali će četvrtak i dalje donositi nestabilnosti i lokalne pljuskovite padavine. Inače, hladni front i ciklon doneli su Srbiji i regionu prodor veoma hladne vazdušne mase sa severa Evrope.
U petak će nad našim područjem biti snažan anticiklon i vazdušni pritisak biće znatno iznad normale, a počeće priliv i toplije vazdušne mase. Ipak, jutra će biti veoma hladna, uz mraz, pa se očekuje ogromna opasnost po poljoprivredne i ratarske kulture, zbog čeha je neophodno primeniti adekvatne mere zaštite.

Pod uticajem povišenog pritiska, za vikend sunčano i toplije, uz temperature i do 20 stepeni, a u nedelju se očekuje i nešto više oblačnosti. Slab mraz očekuje se još u subotu ujutro na jugu i jugoistoku Srbije.

Još toplije početkom sledeće sedmice, a maksimalna temperatura u ponedeljak i utorak i do 25 stepeni.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

prolećevremenska prognoza
Komentari (0)
Dodaj komentar