Faktor plus: Za EU 30 odsto gradjana Srbije, za Rusiju 28 odsto

Ako bi se pred gradjane Srbije postavila dilema EU ili Rusija, 30 odsto bi se opredlilo za EU, pokazala je anketa čiji je rezultat danas objavila agencija Faktor plus.

Za Rusiju bi se opredelilo 28 odsto od 1.200 učesnika istraživanja s područja Srbije, sprovedenog od 30. juna do 6. juna.

Da ne zna kako bi se opredelilo ili nema stav o tome reko je 26 odsto ispitanika, dok je 16 odsto reklo da ne bi prihvatilo ni EU, ni Rusiju.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić je rekao da pitanje koje je postavljeno „formalno ne postoji“ i da se može nazvati „veštačkom dilemom“, a postavljeno je zbog „aktuelnog političkog trenutka“, povodom izbora Ane Brnabić za predsednicu Vlade.

Po njegovim rečima, izmedju podrške EU i Rusiji je veoma mala razlika u procentima, što se može objasniti ekonomskim i geografskim razlozima.

Pejić je rekao i da mnogo gradjana Srbije ima u EU nekog rodjaka i da se opredelilo za EU zbog ekonomske koristi iz EU i mogućnosti putovanja.

Na pitanje koga vide kao najboljeg zastupnika evropskih ideja i vrednosti medju srpskim političarima, 50 odsto učesnika ispitivanja se opredlilo za Aleksandra Vučića, 27 odsto za Anu Brnabić, a 20 odsto za Branka Ružića.

Slede sa 19 odsto podrške Saša Janković, sa 17 odsto Zorana Mihajlović, sa 15 odsto Dragan Šutanovac, sa 12 odsto Ivica Dačić i sa osam odsto Čedomir Jovanović.

Upitani o tome da će li Srbija postati članica EU, 21 odsto ispitanika je odgovorilo potvrdno, ukoliko Srbija završi reforme i reši politička pitanja u regionu i sa evropskim partnerima.

Ali, 34 odsto smatra da će do toga doći samo ukoliko EU i SAD odluče da Srbiju prime u članstvo u cilju jačanja svog uticaja u ovom delu sveta.

Da Srbija neće postati članica EU smatra 26 odsto ispitanika, uz stav da je s politikom proširenja EU završeno, dok 17 odsto misli da će se EU raspasti u bliskoj budućnosti.

Dva odsto ispitanika ne zna ili nije imalo stav o tom pitanju.

Na pitanje o odnosim Srbije i SAD, 60 odsto ispitanika je odgovorilo da su isti kakvi su bili, 27 odsto smatra da su se poboljšali, a 13 odsto da su lošiji.

Po rezultatima istraživanja, 31 odsto ispitanika očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali u sasvim novim okolnostima, dok 36 odsto očekuje da nastavak bude kao i prethodni pregovori.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine ne očekuje 16 odsto ispitanika, i to zbog promene vlasti u Prištini, dok 11 odsto anketiranih pregovore ne očekuje „jer to niko ne želi“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar