Fudbal osnovaca iz Srbije: Do uspeha, zajedno

NOVI SAD – U novosadskom sportskom centru SPENS danas je otvoren fudbalski turnir osnovaca iz Srbije pod nazivom „Do uspeha, zajedno“, čiji je cilj prevencija vršnjačkog nasilja, diskriminacije i korišćenja droga među učenicima kroz sportske i edukativne aktivnosti.

„Obrazovanje, zdravlje i sport su najbitniji preduslovi za budućnost naše zemlje“, istakao je Vanja Udovičić, ministar sporta i omladine.

Ovaj školski fudbalski turnir okupio je 150 dece iz šest osnovnih škola iz Srbije, a Udovičić je napomenuo da će deca sa ovog turnira poneti prave vrednosti i shvatiti da je, kako je rekao, „pobeda bitna, ali i da je drugarstvo najbitnije“.

„Danas pokazujemo šta sve zajedno možemo da uradimo, ujedinjeni, tri ministarstva i lokalna samouprava Grada Novog Sada“, rekao je Udovičić i zahvalio se Gradu kom je „promocija zdravih stilova života prioritet u strategiji razvoja grada“.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ističe da naziv ove akcije „Do supeha sajedno“ pokazuje šta je suština projekta i da nije poenta u fudbalskom rezultatu.

Poručujem deci da se ne dele po tome kako se ko zove i ko su, nego kakvi su, te da svi zajedno treba da rade na timskom duhu i da uče da se nekad do pobede stiže kroz poraze, rekao je Vučević i napomenuo da će ovakve akcije uvek imati podršku Novog Sada.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio kaže da je važno preuzimanje odgovornosti.

Ovde imamo odličan primer odgovorne saradnje centralne i lokalne vlasti kao i saradnje privatnog i javnog sektora, kazao je Oricio.

Svečanosti su prisistvovali i ambasadorka Izraela u Beogradu Alona Fišer-Kam, predstavnici ministarstva zdravlja i prosvete i generalni direktor kompanije „BIG CEE“ Robert Jahav.

Cilj projekta „Do uspeha, zajedno“ je prevencija različitih oblika rizičnog ponašanja među školskom decom, poput vršnjačkog nasilja, zloupotreba droga i diskriminacije, kroz sportske i edukativne aktivnosti.

Projekat, koji je pokrenut 2017. godine u četiri osnovne škole u Srbiji, u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Vrčinu, rezultat je saradnje Misije OEBS-a u Srbiji, Ambasade Izraela, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar