Gavrilović (BIRODI): Priča o zrenjaninskoj vodi je priča o neradu institucija

Sociolog Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović ocenio je da problema sa zdravstveno neispravnom vodom u Zrenjaninu koji traje već 16 godina ne bi bilo da gradjani imaju svoju državu.

„Priča o zrenjaninskoj vodi je priča o neradu institucija. Da imamo državu, problem s vodom u Zrenjaninu bi davno bio rešen“, istakao je Gavrilović kao učesnik Inicijative Zajedno do vode koju sprovodi Gradjanski preokret.

On smatra da javni medijski servis ne obavlja svoju funkciju, pa ni kada je problem vodosnabdevanja u pitanju jer ga ne tretira kao pitanje od značaja za gradjane i kao nacionalni problem već kao lokalno-komunalno pitanje.

Aktuelni pokušaj da se problem reši izgradnjom prečistača u privatnoj svojini Gavrilović vidi kao sprovodjenje privatizacije javnih resursa bez ikakve strategije, osim pljačkaške.

„Fabrika vode u Zrenjaninu nije javno-privatno partnerstvo nego zarobljavanje države, jer se javnim novcem stvara profit ljudima koji su bliski vladajućoj partiji“, kazao je.

Odgovarajući na pitanje o gradjanskom aktivizmu i „mlakoj reakciji“ Zrenjaninaca na svoj dugogodišnji problem, Gavrilović je podsetio na loše iskustvo tokom privatizacije zrenjaninskih privrednih giganata i na radničku borbu koja se na kraju pokazala kao uzaludna.

„Iskustvo uzaludne borbe za nekadašnje firme verovatno danas umanjuje otpor privatizaciji vodosnabdevanja“, naveo je on.

Na pitanje šta bi Zrenjaninci mogli da urade u postojećoj situaciji, Gavrilović je rekao da su državne institucije razorene pa bi neplaćanje poreza bilo opravdano, a da uspeh zavisi od solidarnosti.

„Ako pitanja vode i vazduha nisu zid od kojeg nema daljeg uzmicanja, onda idemo putem bez povratka. Moramo pojačati javnost, solidarnost i aktivizam“, zaključio je Gavrilović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar