GIZ dodelio školama tablete i opremu za pohadjanje obuka o suzbijanju diskriminacije nad Romima

Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju GIZ je u saradnji sa udruženjem „Ternipe“ iz Pirota, dodelila 20 tableta srednjim školama u Srbiji, čiji će učenici pohadjati obuke o suzbijanju diskriminacije nad pripadnicima romske populacije.

Kako je saopšteno, obuke će biti organizovane u okviru kampanje „Upoznaj, ne sudi!“, u cilju suzbijanja diskriminacije i smanjenja stereotipa, a u skladu s Priručnikom za srednjoškolce za suzbijanje stereotipa o Romima i upoznavanje sa mehanizmima prevencije diskriminacije, koji je kreiran u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Zbog zdravstvene krize izazvane virusom KOVID-19, obuke učenika, koje organizuje udruženje „Ternipe“ i GIZ, biće realizovane virtuelno.

Menadžer projekta „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ Petar Antić je rekao da su ispitanici u istraživanju „Odnos gradjana i gradjanki prema diskriminaciji u Srbiji“ kao institucije koje najviše mogu da doprinesu smanjenju diskriminacije najviše navodili medije (84 odsto), porodicu (78 odsto), školu, Vladu Srbije i same gradjane (po 76 odsto).

Obuke počinju 21. septembra i trajaće deset dana, a nakon sprovedene onlajn edukacije, škole će moći da koriste opremu i u redovnim školskim aktivnostima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar