Gorivo je već poskupelo za 8 dinara, a tek sledi skok cena

Cena sirove nafte na globalnom tržištu u usponu je još od kraja oktobra prošle godine, a neki od glavnih razloga za to su delimičan oporavak privreda, kao i pridržavanje dogovora zemalja članica OPEC-a koje su utvrdile količine nafte koje će proizvoditi u narednom periodu.

Prema računici Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), ovakvo kretanje na svetskim berzama donelo je srpskim vozačima gorivo koje je od početka novembra do danas skuplje za 6 do 8 dinara po litru, odnosno 5 do 8 procenata. Samo u poslednjih nedelju dana litar je poskupeo za oko dinar, pa tako bezolovni benzin košta oko 140 dinara, a dizel 148 dinara, prenosi Blic.

Ako se uzme u obzir da na srpskom tržištu sledi i povećanje akciza na gorivo, razumljiva je zabrinutost srpskih vozača koji već prave kalkulacije koliko će ih vožnja koštati u narednom periodu. Imajući u vidu dosadašnje iskustvo, oni računaju da će ih litar benzina u narednih mesec dana koštati bar nekoliko dinara više.

Skok cene sirove nafte je znatno povećao troškove u lancu prerade nafte i distribucije derivata, tako da su prosečne maloprodajne cene sve tri vrste goriva u Srbiji prethodne nedelje povećane za oko jedan dinar po litru.

“Od početka novembra do danas benzin i TNG autogas su poskupeli oko 6 d inara po litru, dok je dizel skuplji za 8 dinara, što predstavlja povećanje od 5 do 8 procenata”, navode iz Udruženja.

Takođe, dodaju da je ovo poslednje iskazivanje strukture maloprodajne cene sa starim iznosima akciza, jer se od 15. februara primenjuju novi iznosi usklađeni sa rastom potrošačkih cena u prethodnoj godini.

Budući da akcize ulaze u osnovicu za obračun PDV-a, ukupno povećanje dažbina na benzin iznosiće nešto manje od jednog dinara.

Iz UNKS navode da cene goriva rastu i u svim zemljama u okruženju i dodaju da brzinu promene odreduju tržišni uslovi, ali se u svim zemljama beleži trend rasta cena na pumpama.

Trenutno se najskuplji benzin u regionu toči u Grčkoj, gde litar košta 1,52 evra ili oko 179 dinara. Sledi Hrvatska sa 150 i Srbija sa 140 dinara po litru. Najjeftinije gorivo je u Bosni i Hercegovini i Bugarskoj, gde litar košta nešto manje od evra, odnosno između 107 i 112 dinara.

Dizel je najskuplji u Srbiji, gde je cena litra oko 148 dinara, a skoro ista cena važi i na pumpama u susednoj Grčkoj. Sledi Hrvatska u kojoj je litar u proseku jeftiniji tek za 2 dinara. Najbolje prolaze vozači dizelaša u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, gde litar košta oko 90 evro centi ili 103 do 106 dinara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

benzincenagorivoposkupljenje
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Tek da vidite „strucan kadar“ koji se zaposljava, ne zna covek da li da se smeje ili da place. Ono radno sposobno i skolovano je pobeglo iz drzave a ovi sa kupljenom diplomom ne mogu se zaposliti van Srbije jer tamo posle diplome traze rezulate rada a to ne mogu da kupe kao diplomu. Inace zaposljavanje se ovde sprovodi po krvnoj, stranackoj ili nekoj trecoj liniji a najpoznatija je kupovina radnog mesta, zapravo da bi dobio posao moras platiti nekom odredjenu cifru. Inace kadrovi iznad radnika (sefovi, lideri, direktori…) koji se zaposle preko veze su uglavnom nesposobni i kao takvi znaju samo da maltretiraju zaposlene koji usled njihove nesposobnosti ne mogu da ostvare odredjene rezultate i kao neko ko je zaposlen u takvoj situaciji ili trazi drugi posao ili uz mnogo srece gleda da pobegne iz ove drzave. Za kraj da kazem, ne postoje teska vremena vec teski ljudi.

  • bambi

    Za litar nafte u Americi, kada se pretoci u dinar, izadje oko 55 dinara. Gradjani Srbije moraju da budu svesni da u Srbiji ne postoji teska industrija, obojena metalurgija, poljoprivreda, stocarstvo, ekonomija, turizam, apsolutno nista. Sve je unisteno i preprodato. Jedini nacin je da se isplacuju plate i penzije da se sve prlaca preko struje i goriva i to kada se realna cena pomnozi sa cetiri. U istoj smo paraleli kao Kolumbija, Nikaragva, Somalija i slicne drzave. Dakle, mafija, korupcija, kriminal. Sve je unisteno u drzavi. Pogledajte sta se u Srbiji samo prodaje, polovni automobili, futrole za mobilne aparate i genetski modifikovana i zatrovana hrana. Kvalitet zivota je na najnizoj lestvici. Otpriliko se ovako zivelo u srednjevekovnoj Srbiji. Mozak nam ispiru rijaliti nakaznim emisijama, sponzorusama, religijama, nacionalizmom, partijama, politicarima,…

  • Anonimni

    Ekonomski tigar 👎🏻