Grad obezbedio sredstva za rekonstrukciju kapele Svete Petke

BEOGRAD – Grad Beograd je obezbedio 100.000 evra za rekonstrukciju kapele Svete Petke na Kalemegdanu, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je održao sastanak na Kalemegdanu povodom obnavljanja kompleksa crkve Ružica i kapele Sveta Petka.

Vesić je rekao da je ta kapela verovatno naš najpoznatiji sakralni i najposećeniji objekat koji je veoma značajan kako za crkvu tako i za Beograd, te da je bio poslednji trenutak da se izvrši restauracija kako bi se sprečilo da se voda i dalje izliva i uništava freske i samu kapelu.

Vesić je rekao da je Grad Beograd, na zahtev prote Vladimira Vukašinovića i crkve Ružice, obezbedio 100.000 evra za rekonstrukciju kapele Svete Petke.

„Taj posao ćemo raditi zajedno sa našom crkvom i Zavodom za zaštitu spomenika kulture. Nastavićemo da obezbeđujemo dodatni novac kako bi kapela bila u potpunosti rekonstruisana i kako bi svi koji dolaze u kapelu bili sigurni da dolaze u objekat koji će biti očuvan za vekove“, poručio je Vesić, navodi se u saopštenju.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd Olivera Vučković podsetila je da se crkva Ružica i kapela Svete Petke nalaze u okviru kulturno-istorijske celine Beogradska tvrđava, koja je utvrđena za spomenik kulture od izuzetnog značaja.

To govori o njihovim kulturno-istorijskim vrednostima jednim od najznačajnijih objekata na prostoru tvrđave, rekla je Vučković i dodala da Zavod za zaštitu spomenika kulture radi projekat koji će omogućiti da ovaj prostor u narednih godinu dana dobije potpuno drugačiji izgled.

„Svi nedostaci koji su se pokazali kod ovih objekata biće otklonjeni i zahvaljujući sredstvima Grada rekonstrukcija će biti gotova do kraja godine“, rekla je Vučković.

Prota Vladimir Vukašinović je zahvalio zameniku gradonačelnika i Gradu na razumevanju i pomoći koja je, kako je rekao, bila neophodna.

„Crkva i kapela Svete Petke je godinama u problemu prvenstvo zbog vlage. Sada konačno krećemo da to rešimo i da ona zasija svojim punim sjajem“, rekao je prota Vukašinović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar