Hrtkovci potpuno blokirani, saobraćaj preusmeren, ulaz samo uz dokaz (video)

U selu Hrtkovci danas će doći simpatizeri i funkcioneri više političkih stranaka, iako je MUP zabranilo okupljanje zbog mogućeg ugrožavanja bezbednosti građana.

Kako javlja RTS, prilazi Hrtkovcima su zatvoreni, a pripadnici policije preusmeravaju putnike na obilaznice, dok je ulazak u selo omogućen samo meštanima uz ličnu kartu kao dokaz o mestu prebivališta.

Svi prilazi selu su blokirani iz pravca Šapca, Sremske Mitrovice, Pećinaca, Nikinaca i Rume.

Stanovnici Hrtkovaca kažu da su zatočenici mitinga koji je zabranjen, a koji ih ne interesuje. Ne razmišljaju o prošlosti već od čega će i kako da žive mirno i složno kao što su živeli do sada. Problem im je utoliko veći što je danas Đurđevdan, pa im brojni gosti ne mogu doći, zbog zabrane ulaska u selo, javlja RTS.

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj najavio je okupljanje u Hrtkovcima povodom 26. godišnjice radikalskog mitinga, nakon kojeg su pokrenuta prisilna iseljavanja Hrvata u Vojvodini 1992. godine.

Dolazak u Hrtkovce najavili su i predstavnici Demokratske stranke (DS), Lige Socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Liberalno demokratske partije (LDP).

Kako su naveli predstavnici demokrata, oni će doći kao slobodni građani, dok su iz LDP-a istakli da će „lično sprečiti“ skup radikala.

Zbog najave tog skupa, saobraćaj na deonici Platičevo–Jarak, kod novog šabačkog mosta, biće obustavljen i danas, a obustava je planirana do ponoći, prenose mediji u Srbiji.

Šešelj je u subotu poručio da će radikali održati zabranjeni skup, naglasivši da idu u „dobroj veri da čine dobro političko delo“.

„Nećemo potpuno da odustanemo, mi idemo pa gde nas policija zaustavi. Sutra niko od nas neće nositi oružje. Idemo u dobroj veri da činimo dobro političko delo“, rekao je Šešelj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u petak da je država Srbija zabranila sve skupove u nedelju u Hrtkovcima i dodao da neće biti nemira i nereda.

„Nikakvih nemira, sukoba i skupova neće biti u Hrtkovcima i molim sve učesnike koji su najavili skup da razumeju odluku države“, kazao je Vučić.

U Hrtkovcima, nedaleko od Rume, selu koje se poslednjih dana nalazi u fokusu javnosti, iako ne svojom voljom, živi 3.300 ljudi. Najviše je Srba, 60 odsto, 30 odsto je Mađara, a deset odsto Hrvata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

blokadaHrtkovcimiting
Komentari (0)
Dodaj komentar