In memoriam: Profesor dr Petar Jovanović (1943-2018)

7. oktobra 2018. godine preminuo je prof. dr Petar Jovanović, ugledni naučnik, cenjeni univerzitetski profesor, dekan, urednik i član redakcionih odbora časopisa, predsednik Udruženja za upravljanje projektima Srbije, osoba koja je ostavila dubok trag na mnogim poljima. Bio je čovek ogromne energije, blistavog uma i impresivne radne etike.

Petar Jovanović je rođen 6. septembra 1943. godine u Kragujevcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Od 1965. do 1973. godine studirao je, diplomirao i magistrirao na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U maju 1977. doktorirao je na Fakultetu organizacionih nauka.

Bio je istaknuti profesor FON-a, šef Katedre za menadžment u više mandata, dekan u dva mandata i u tom periodu je dao veliki doprinos razvoju organizacionih nauka, strategiji razvoja i modernoj organizaciji FON-a. Bio je veoma prepoznatljiv autor u naučnim krugovima, pre svega po svojim knjigama, u kojima je objašnjavao fenomene menadžmenta i organizacije. Njegovi naučni i stručni radovi u oblasti menadžmenta i organizacije široko su citirani i opšte prihvaćeni. Objavljivanjem knjiga, kao što su „Menadžment – teorija i praksa“, „Upravljanje projektima“, „Upravljanje investicijama“, „Strateški menadžment“, „Upravljanje promenama“, „Upravljanje razvojem preduzeća“, „Upravljanje znanjem“, ali i drugima radovima u časopisima, monografijama, zbornicima radova, doprinosi razvoju znanja iz oblasti menadžmenta, koja su nam, po njegovim rečima, „veoma potrebna i koja nam, očigledno, nedostaju“. Trudio se da pruži sistematizovana teorijska znanja iz menadžmenta i određena praktična iskustva neophodna za bavljenje menadžerskim poslovima. Posebno treba istaći „Leksikon menadžmenta“ u izdanju FON-a čiji je bio redaktor.

Upravljanje projektima je područje gde je dao najznačajnije doprinose. Njegova knjiga „Upravljanje projektima“ je najpoznatije delo ove oblasti kod nas i značajno je uticala na razvoji primenu koncepta upravljanja projektima na našim prostorima. Bio je osnivač i prvi predsednik Udruženja za upravljanje projektima u nekadašnjoj Jugoslaviji, a zatim i u Republici Srbiji.

Na Fakultetu organizacionih nauka 1996. pokreće i postaje prvi urednik časopisa „Menadžment“ koji ubrzo postaje vodeći nacionalni časopis u ovoj oblasti s međunarodnim značajem i od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dobija kategoriju M24. Pokrenuo je i bio prvi urednik časopisa „Serbian Project Management Journal“.

Objavio je brojne analize u „Politici“ u rubrici „Pogledi“ i bio čest sagovornik novinara najstarijeg dnevnog lista na Balkanu o temama koje su bile vezane za visoko obrazovanje.

Njegova bogata i uspešna karijera bila je rezultat stalnog rada i njegove potrebe da se u pedagoškoj, naučnoj i stručnoj sferi učine značajni pomaci. Često se kaže da se nečija veličina najbolje može izmeriti veličinom onoga što ostaje od njega za budućnost. Iza prof. dr Petra Jovanovića ostalo je mnogo toga vrednog.

(prof. dr Dejan Petrović, redovni profesor Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, „Politika“ 10.12.2018)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Fakultet organizacionih naukaFONPetar Jovanovićprofesor
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Slava mu! i(Izgoreo u radu)