Incijativa žena traži da poplavljeni budu oslobodjeni obaveze plaćanja naknade za odvodnjavanje

Inicijativa žena Srbije zatražila je danas da Vlada Srbije oslobodi plaćanja naknade za odvodnjavanje za ovu godinu sve stanovnike koji su pogodjeni poplavama, da im nadoknadi štetu i da vrati sredstva za prethodne četiri godine onima koji su plaćali tu naknadu jer, kako navode, država nije izvršila svoju obavezu.

Kako se navodi u saopštenju, ta inicijativa je navela da Vlada „kao i uvek, deluje u cilju sanacije, umesto u cilju prevencije“.

„Kao kada bi bunovan čovek u žurbi krenuo na posao i na autobuskoj stanici shvatio da nije obuo cipele. Dok se vrati po cipele, otišao mu je autobus i on je zakasnio na posao. Samo razlika izmedju Vlade i bunovnog čoveka je što ona bez cipela kreće bez žurbe i bez ikakve bojazni da će trpeti bilo kakvu sankciju zbog kašnjenja“, navodi se u saopštenju.

Incijativa je navela da je bilo za očekivati da je posle katastrofe koja je zadesila Srbiju 2014. godine „lekcija naučena“, ali da se to nije desilo.

„Vladajuće strukture nisu ni pokušale da savladaju lekciju, ali nisu se ni gradjani pokazali u dobrom svetlu. Jedino što smo dobili nakon 2014. godine jeste još jedna vladina služba, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, čijeg direktora vidjamo u ‘kritičnim’ trenucima u akciji prebacivanja odgovornosti za katastrofalno stanje“, navodi se u saopštenju.

Incijativa je navela da je i ovog puta direktor te kancelarije vešto prebacio odgovornost na lokalne samouprave, a one dalje na gradjane.

„I tačno je, krivi su i lokalna samouprava i gradjani, ali najveću krivicu snosi onaj koji ne reaguje na prijave za kršenje propisa o zaštiti životne sredine, a to su i repbulika i gradovi i opštine“, navodi se u saopštenju i dodaje da se divlje deponije, reke pune flaša, polja puna plastičnih kese mogu rešiti primenom već postojećih propisa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar